Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In het april-nummer schreef ik over het belang van ondersteunende sociale contacten. Nu wil ik graag aandacht geven aan het thema druk.

Aanleiding voor dit thema was het overlijden op 20 april van de wereldberoemde dj Avicii. Pas 28 jaar oud. De overlijdensoorzaak is nog niet bekend gemaakt. Het laatste nieuws lijkt zelfmoord te zijn, maar uit alle informatie blijkt dat hij niet met de druk van artiest zijn en wat daar bij hoort om kon gaan. Ook al stopte hij zelf in 2016 al met zijn grootste stressor, de optredens. Afgelopen weekend bekeek ik de documentaire over Tim Bergling, de echte naam van deze dj. Een gevoelige gepassioneerde jongen die plezier beleeft aan muziek maken, maar wordt geleefd door zijn omgeving, de optredens, de interviews, de ratrace (maar doorgaan, geen tijd om na te denken, wat wil ik) de verwachtingen van anderen en het geld wat er door de mensen om hem heen aan verdiend moet worden.

Hoe hij letterlijk en figuurlijk ziek wordt van de druk. Maar 'the show must go on', dus krijgt hij gewoon veel pijnmedicatie in plaats van een operatie. En dat is maar één voorbeeld. Het raakt me dat druk zoveel kapot maakt, juist ook bij gevoelige mensen. Onderzoek bij jongeren toont ons wat 'stress to impress' doet. De druk voor weer een deadline of verandering op het werk, de beste cijfers halen, de perfecte post plaatsen, naar de sportschool om er goed uit te zien, etc.

De psychische kwetsbaarheid is groot. Onderzoek op hogeschool Windesheim liet onlangs zien dat 50 procent van de 3.000 onderzochte studenten depressief en suïcidaal is. Waarvan 20 procent nadenkt over zelfmoord. Dat is toch shocking. En ook als coach en trainer zie ik de enorme 'drukbeleving' helaas terug in de praktijk. Het moeten voldoen aan…. Druk kun je volgens het model van Fransen onderscheiden in objectieve druk en subjectieve druk. Beiden zetten je bezieling, vitaliteit, motivatie en innerlijke veerkracht onder druk.

Objectieve druk is reële druk zoals de lange reisafstand naar je werk en de vele taken die op je bordje liggen. Subjectieve druk is de druk die je jezelf oplegt, het 'moeten'. In feite irreële denkpatronen, de gekleurde bril waarmee jij kijkt. Perfectionisme, faalangst, de verwachtingen die je jezelf oplegt. Wat ik daarnaast heel veel zie is het denken te moeten voldoen aan wat je denkt dat anderen van je verwachten. "Is het wel (goed) genoeg wat ik doe".

In werkprestatie, maar ook het er voor je ouders en/of kinderen/vrienden zijn. Al deze dingen zetten dus jouw vitaliteit onder druk. Avicii gaf aan te weinig stil te staan bij wat hij echt wilde, omdat hij bewust en onbewust gepusht werd door te gaan. Hoe is dat bij jou? Weet jij wat bij jou (te veel) druk oplevert? En is dat vooral objectieve of subjectieve druk? Waar kun jij zelf invloed op uitoefenen om de druk te verminderen? En hoe kom je van moeten naar willen? Wat ga jij doen om vitaal te blijven? En heb je toch hulp nodig, neem dan gerust contact op. En laten we vooral ook elkaar wat minder druk opleggen.

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Meer berichten