Foto: Anton Cramer
Column

Gestuntel

Misschien een stuntje komende zondag in Alkmaar? Dit twitterde een trouwe volger in de nasleep van het debacle van PEC Zwolle tegen Willem ll. Met gestuntel geen stunt. Ik ben klaar met dit voetbalseizoen. PEC heeft me in de eerste helft van het seizoen veel vreugde gegeven. In de tweede helft niet. Daarvoor in de plaats verdriet en boosheid. Nijdig ben ik op de spelers die het eigen belang voor het clubbelang zetten. Aan inzet mankeerde het niet zondag, maar wel aan koelbloedigheid en doeltreffendheid. Voor de goede orde, dat ligt niet alleen aan de spelers. Ook van deze technische staf had ik meer verwacht.

Ze missen niet expres, was het goedkope antwoord van de trainer na afloop. Aan me hoela… Dat zou er nog bij moeten komen. Wie ook het boetekleed mag aantrekken is de technisch directeur. In de hoogtijdagen verscheen er een lovend artikel in een voetbalweekblad. De man maakte opmerkingen over karakterologische samenstelling van zijn selectie. Hij haalde er een kleurenpalet bij waarop was geselecteerd. De 'Rembrandt' is kennelijk vergeten om mentaliteit in te kleuren. Daar ligt de oorzaak naar mijn bescheiden mening. De spirit om echt alles te geven voor het team waar je in speelt in plaats van te gaan voor marktwaarde.

Het jubelende interview werd gehouden in de tijd dat de directeur de wind in de rug had. Een schipper onderscheidt zich pas als hij ook tegenwind kan trotseren. Nu is het stil rond de man. Alhoewel… Het gerucht gonst dat hij naar een andere club gaat. Het interview heeft kennelijk gezorgd voor zijn persoonlijke marktwaarde.

Tijd voor functioneringsgesprekken. Dat geldt voor spelers, trainers én technisch directeur. Wat ging er dit seizoen fout, maar vooral waarom ging het fout? En wat is daar aan te doen? Veel fans hebben antwoorden, ik niet. Inhoudelijk heb ik er net zoveel verstand van als een garnaal. Ik ben slechts een supporter die het heerlijk vindt goed en gepassioneerd voetbal te zien. En vertrouw daarbij op het gezonde verstand van de deskundigen. Van mensen met een echt hart voor de club en niet alleen voor hun eigen loopbaan.

De erbarmelijke wedstrijdmentaliteit heeft mij vol geraakt de afgelopen weken. Persoonlijk vind ik dan ook dat de spelers hun eigen nest hebben bevuild. Afgelopen zondag is al afscheid genomen van de mannen die volgend jaar niet meer voor de club spelen. Terwijl er nog minstens een wedstrijd is te gaan. De stompzinnigheid ten top. Het argument dat het ieder seizoen zo gaat, is kul. Het tekent een gebrek aan topsportmentaliteit. Feest vier je pas als je klaar bent. Punt uit.

Desondanks alles voel ik nog steeds gloeiende trots op mijn cluppie. In ieder geval eindigen we als negende. Een pracht resultaat dat te danken is aan een uitzonderlijke eerste competitiehelft. PEC Zwolle wil zo graag een stabiele middenmoter zijn? Evenwichtig kun je van dit seizoen niet zeggen. Middenmoter wel. Zie het dus als een gelegenheid om duurzaam in dat linkerrijtje te blijven. En dat lukt met mensen die het een eer vinden om in dat prachtig blauwwit te spelen en daar ziel en zaligheid in leggen.

Anton Cramer

Meer berichten