Saskia Zwiers, directrice van Het Vrouwenhuis, in een van de ‘modernere’ kamers van het museum: “Dat in het Vrouwenhuis sommige kamers al zeker 140 jaar precies hetzelfde zijn, is heel bijzonder.” (foto: Carijn Oomkens)
Saskia Zwiers, directrice van Het Vrouwenhuis, in een van de ‘modernere’ kamers van het museum: “Dat in het Vrouwenhuis sommige kamers al zeker 140 jaar precies hetzelfde zijn, is heel bijzonder.” (foto: Carijn Oomkens)

Vrouwenhuis in landelijke top interieurs

Zwolle - Al zeker 140 jaar staan ze op dezelfde plek: stoelen, tafels en kasten in het Vrouwenhuis. En dat dit heel bijzonder is, vindt ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Daarom pronkt het voormalig hofje in de nieuwe, landelijke top 72 met monumentale interieurensembles. Als Zwols cultureel erfgoed dat uniek is voor heel Nederland.

Dat het voormalig hofje uit 1742 en tegenwoordige museum het Vrouwenhuis een unieke collectie schilderijen herbergt, gemaakt in de 17de eeuw door de stichteres en haar schilderclub, is bij veel Zwollenaren reeds bekend. Maar toen interieurspecialist Harrie Schuit van de RCE in 2016 bij de restauratie van het behang in de Regentenkamer kwam kijken, viel hij voor de bijzondere interieurs. "Hoewel het huis op dat moment een puinhoop was vanwege de restauratie, werd hij heel enthousiast", herinnert directrice Saskia Zwiers het bezoek van de expert. "Niet lang daarna werden we gevraagd om mee te doen met de lijst met toonaangevende interieurs in Nederland."

De Rijksdienst vroeg fotograaf Wouter van de Sar om het huis te fotograferen. Nu pronken de kamers van het Vrouwenhuis samen met een 70-tal andere unieke interieurs als eerste op de online kaart van het RCE, op hun Facebookpagina en Pinterest bord. Het is de aanzet van de rijksdienst om interieurensembles letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. "Wij staan als Zwols museum op de lijst tussen een overdaad aan chique interieurs uit de Randstad", lacht Zwiers. "Alleen dát is al leuk!" Uit Overijssel is nog een ander interieurensemble geselecteerd: Café De Moespot in Vollenhove.

Zwiers legt uit waarom de RCE als een blok voor het Vrouwenhuis viel. "Het verhaal van het Vrouwenhuis is al bijzonder vanwege de schilderijen van onze penseelprinsessen, die al 300 jaar op dezelfde plek hangen. En juist omdat het woonhuis van Aleida Greve in 1742 na haar overlijden direct een hofje werd en het al die tijd onaangetast bleef, geven de prachtige gangen en kamers een kijkje in de geschiedenis. Van de rijkdom uit de 17de eeuw, tot de spullen van oma uit de 20ste eeuw.

"Al die jaren wisten de toenmalige bestuurders van het Vrouwenhuis het interieur op waarde te schatten. Uit ons archief blijkt dat op 5 januari 1875 de directeur samen met de gouvernante het huis door ging. Zij beschreven alles wat ze tegenkwamen. Zo weten we dat de meubels al minimaal 140 jaar op dézelfde plek staan. En dat is écht uniek voor heel Nederland!"

Het museum is alleen op afspraak te bezoeken, of door in te schrijven op een rondleiding die al op de agenda staat. www.vrouwenhuiszwolle.nl

Meer berichten