Ryan Thomas in actie tegen Sparta."In de eerste seizoenshelft was ik vooral bezig om de bal via het middenveld naar voren te krijgen, maar de laatste wedstrijden probeer ik ook zelf meer voor het doel te komen." (foto: Henry Dijkman)
Ryan Thomas in actie tegen Sparta."In de eerste seizoenshelft was ik vooral bezig om de bal via het middenveld naar voren te krijgen, maar de laatste wedstrijden probeer ik ook zelf meer voor het doel te komen." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

Ryan Thomas wil Zwolse klus klaren

Dertig wedstrijden van bijna altijd 90 minuten met steeds straffere mandekking, een paar afmattende trips naar Nieuw-Zeeland en een jonge dochter die hem 's nachts nog wel eens uit de slaap houdt. Niet zo raar dat Ryan Thomas (23) de laatste maanden niet het topniveau van het begin van dit seizoen haalt. Klagen doet de middenvelder echter geen moment. "That's life."

(door Erwin Dijk)

Flitsend voor, moeizaam na de winterstop. Het is in zes woorden de samenvatting van het Zwolse seizoen tot nu toe. Tegen Sparta (2-0) leek de ploeg de draad weer op te pakken, maar daarop volgden zeperds tegen Roda JC (3-2 verlies), Excelsior (1-1) en FC Twente (2-0 verlies). "Tegen Excelsior speelden we best goed, maar ontbrak het aan goals", aldus Thomas. "Tegen Twente was het gewoon niet goed. Het was het tegenovergestelde van wat we hadden afgesproken. We hebben daar ook een groepsgesprek over gehad. Dat is goed geweest." Plaatsing voor de play-offs voor Europees voetbal zou niettemin zondag al beklonken kunnen worden wanneer PEC in eigen huis wint van Willem II en ADO Den Haag verliest van PSV. "Ik denk dat we aan één overwinning voldoende hebben. Nu is het aan ons om killerinstinct te laten zien."

Ook Thomas zelf haalt de laatste weken niet het niveau dat hem volgens veel kenners voor de winterstop tot een van de beste spelers van de eredivisie maakte. Waar hij eerder dit seizoen direct na een 'wereldreis' en een dubbele ontmoeting met de Nieuw-Zeelandse ploeg tegen Peru nog grote indruk maakte tegen PSV, oogt hij de laatste weken nu en dan vermoeid. "Het is een lang seizoen en we hebben een smalle groep. Een stuk of acht spelers hebben bijna alle wedstrijden gespeeld. Dat is best zwaar. En als het team niet goed draait is het voor mij ook lastiger. Daarnaast zetten veel tegenstanders nu iemand vast op mij. Dat beschouw ik dan maar als een compliment."

Wat ook niet helpt zijn de gebroken nachten die hij sinds een aantal maanden regelmatig beleeft. Op 24 december werd Thomas vader van Lily Mae. "Het gaat hartstikke goed met haar. Ze slaapt nu goed door, maar in de eerste maanden was ze natuurlijk 's nachts regelmatig wakker. Mijn vriendin doet het hartstikke goed en zij gaat dan meestal uit bed, maar het is logisch dat ik nu thuis niet meer zo kan relaxen als ik gewend was. Wanneer ik thuis ben draait het vooral om mijn dochter. Dat is niet erg, 'that's life', maar alles bij elkaar zorgt het er wel voor dat ik de afgelopen weken niet op mijn allerfitst ben geweest."

Media

Met zijn toegenomen status groeide de afgelopen maanden ook de media-aandacht, maar dat bracht Thomas niet van zijn stuk. "Dat ben ik al gewend sinds ik vijftien of zestien jaar oud was. Ook thuis in Nieuw-Zeeland was er altijd al veel aandacht van de media. Daar maak ik me totaal niet druk om, of het nu goed of slecht is wat er over mij gezegd en geschreven wordt. Het enige wat voor mij belangrijk is, is hoe mijn teamgenoten en de trainers over mij denken. En ik ben ook erg kritisch op mezelf. Wanneer anderen zeggen dat ik goed gespeeld heb kan ik altijd wel punten opnoemen die nog beter moeten."

Eén van die punten is zijn scorend vermogen. In 124 eredivisiewedstrijden vond Thomas acht keer het net, waarvan pas één keer dit seizoen. "Mijn rendement moet inderdaad omhoog. In de eerste seizoenshelft was ik vooral bezig om de bal via het middenveld naar voren te krijgen, maar de laatste wedstrijden probeer ik ook zelf meer voor het doel te komen. Ik heb een aantal kansen gehad en die moeten er dan ook gewoon in."

Hoe het seizoen ook afloopt, het zijn hoogstwaarschijnlijk de laatste wedstrijden van Thomas in Zwolse dienst. Afgelopen jaar verlengde hij weliswaar zijn contract tot 2019, maar tegelijk werd afgesproken dat hij komende zomer bij een mooie aanbieding mag vertrekken. Na bijna vijf jaar PEC is de Nieuw-Zeelander toe aan een volgende stap. "Ik weet nog niet wat er gaat gebeuren, het is maar net welke club er het meest aan doet om mij te halen. In het voetbal weet je het nooit, een club kan op het laatste moment nog afhaken of juist interesse tonen. Een Nederlandse club zou mooi zijn omdat ik de competitie en het land goed ken, maar het kan net zo goed een ander land worden. Voor mijn gezin is het in ieder geval geen punt. Mijn vriendin weet dat je in het voetbal overal terecht kunt komen en mijn dochter is pas een paar maanden, dus voor haar maakt het ook niet uit. Maar op dit moment is een vertrek het laatste waar ik me mee bezig houdt. We moeten met PEC de klus afmaken, daar gaat het nu om."

Meer berichten