Trainer John van 't Schip, coachend langs de lijn. (foto: Henry Dijkman)
Trainer John van 't Schip, coachend langs de lijn. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

John van 't Schip gaat voor mooi slot

Het was vorige week precies een jaar geleden dat John van 't Schip werd gepresenteerd als opvolger van Ron Jans. Tijd voor een tussenbalans aan de hand van een aantal belangrijke acteurs en opmerkelijke momenten.

(door Erwin Dijk)

Juli: Technisch directeur Gerard Nijkamp slaagt erin om Ryan Thomas binnenboord te houden. Met name in de eerste seizoenshelft ontpopt de Nieuw-Zeelandse spelmaker zich tot één van de smaakmakers van de Eredivisie. "Daar waren we natuurlijk blij mee en Ryan heeft er heel verstandig aan gedaan om nog een seizoen bij PEC te blijven. Het was zijn doel om zich op een nieuwe positie, als verbindingsspeler op het middenveld, verder te ontwikkelen en te laten zien waartoe hij in staat is. Eerdere jaren heeft hij regelmatig blessures gekend, dus het was voor hem ook belangrijk om een keer een heel seizoen fit te zijn en alles te spelen. Of hij de belangrijkste speler is? Zo kijk ik daar niet naar, iedere speler is op zijn eigen manier belangrijk."

19 november: PEC Zwolle verliest weliswaar in de slotseconden met 0-1 van koploper PSV, maar krijgt van alle kanten lof toegezwaaid voor het frisse, aanvallende spel. "Ons goede spel in de eerste seizoenshelft was mede een gevolg van het feit dat we al heel vroeg in de voorbereiding duidelijkheid hebben gecreëerd. We wisten al snel wie waar zou komen en van daaruit zijn we gaan voetballen. Er ontstond gaandeweg iets waar de spelers blij van werden en dat ging gepaard met resultaten. Complimenten voor de manier van spelen zijn dan alleen maar winst."

16 december: PEC wint met 2-3 van Willem II en buigt voor de vijfde keer in competitieverband een achterstand om in een overwinning. "Soms loopt het in een wedstrijd wat minder en kom je op achterstand. Op die momenten is het zaak om de boel bijvoorbeeld met een omzetting om te draaien en dat is in de eerste seizoenshelft vaak gelukt. We verloren nooit het vertrouwen en dat straalden we ook uit. Daarnaast hielp het dat we in die periode vaak in dezelfde samenstelling konden spelen en dat we fysiek heel goed in orde zijn. En soms moet je ook een beetje geluk hebben."

Goed gevoel

31 januari: Philippe Sandler tekent bij de Engelse topclub Manchester City en wordt de duurst verkochte speler in de clubgeschiedenis. Sandler maakt het seizoen af in Zwolle. "Dat hij zó'n geweldige ontwikkeling door zou maken verwacht je natuurlijk niet. Philippe is belangrijk in onze manier van spelen en tilt het elftal naar een hoger niveau. Hij is fysiek sterker geworden en heeft zich verdedigend goed ontwikkeld. Dat er dan belangstelling ontstaat is op zich niet zo vreemd. Als PEC Zwolle zijnde hebben we ook goede contacten met de Manchester City Football Group. Het is afwachten wat ze precies met hem willen, maar Philippe heeft er zelf een heel goed gevoel bij en dat is erg belangrijk."

11 maart: Queensy Menig start tegen FC Groningen in de spits en is daarmee de zesde speler op die positie. "De spitspositie is dit seizoen tot nu toe inderdaad een carrousel geweest. Dat had te maken met blessures, vormverlies van bepaalde spelers en keuzes over hoe we een tegenstander wilden bespelen. Piotr Parzyszek is begonnen als eerste spits en zal in principe het seizoen ook afmaken. Hij is nu beter in vorm, brengt goede energie, helpt de spelers om zich heen en heeft de afgelopen tijd ook weer een paar doelpunten gemaakt."

11 maart: PEC Zwolle komt een dramatische eerste helft niet te boven en verliest met 2-0 van Groningen. Symbolisch voor de terugval in de tweede seizoenshelft? "In die wedstrijd misten we onder meer de strijdlust die we normaal wel hebben. Dat kan en mag niet, maar ik zou niet willen zeggen dat dat symbolisch is voor de tweede seizoenshelft. Ik vind dat we ook sinds de winterstop goede wedstrijden hebben gespeeld, maar op een aantal momenten hebben we het zelf laten liggen. Daarnaast hebben we niet altijd in dezelfde samenstelling gespeeld, zoals we dat in de eerste seizoenshelft meestal wel konden. Dat heeft z'n uitwerking op het spel. Als het dan al met al een paar procentjes minder is, kan dat beslissend zijn. Nu moeten we het seizoen een mooi slot geven."

Zomer: Hoe het seizoen ook eindigt, duidelijk is dat de nabije toekomst nogal wat onzekerheden kent. PEC verliest sowieso een aantal belangrijke spelers, dus de vraag is hoe de selectie er bij de start van de voorbereiding uitziet. "Daar ligt een mooie uitdaging, in het bijzonder natuurlijk voor Gerard Nijkamp. Het is vooral aan hem om te kijken hoe we een competitief team op het veld kunnen zetten. We zullen al onze creativiteit en inventiviteit moeten aanwenden."

Meer berichten