De straatdokter en één van zijn patiënten in zijn sobere behandelkamer.
De straatdokter en één van zijn patiënten in zijn sobere behandelkamer. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Straatdokter wil een glimlach geven

Zwolle - Als ze hem nodig hebben, staat hij voor ze klaar. Thuislozen tellen voor hem net zo hard mee. Rouzbeh Zoubin is de dokter voor de Zwolse dak en thuislozen. Vanuit zijn visie is op de mens is hij er voor zijn medemens. Hij zal niemand weigeren. "Al kan ik maar iemand een glimlach geven", vertelt hij bewogen in zijn eenvoudige spreekkamer in de WRZV hallen. Aan de rand van de samenleving klontert een steeds groter wordende groep die om wat voor reden dan ook moet overleven. Terecht of niet, maar zij mijden zorgverleners. Omdat ze angst hebben voor officiële instanties die het hemd van hun lijf vragen. Zij blijven het liefst in de schaduw van hun zelfverkozen anonimiteit.

(door Anton Cramer)

Rouzbeh heeft in de afgelopen jaren stapje voor stapje hun vertrouwen gewonnen. Hij is er voor hen. Met zijn ziel en zaligheid. Druk heeft hij het de laatste tijd niet gehad. Ook niet tijdens de afgelopen winter. Wat meer klachten over de luchtwegen, maar uitzonderlijke last heeft de straatdokter niet kunnen vaststellen na de strenge winterse periode.

Joop van Ommen, het gezicht van de dak en thuislozen en bevriend met Zoubin, rept over een te hoge drempel, ondanks dat dit project probeert zo toegankelijk mogelijk te zijn. Men doktert liever zelf, aldus Van Ommen. Zoubin vult zijn makker aan. "Een puistje dat groter wordt, heeft aandacht van een arts nodig. Even open maken en behandelen met jodium. Laat je dat puistje door etteren dan kan dat leiden tot bloedinfectie. Met alle gevolgen van dien. En dan kost het duizenden euro's. Terwijl dit had voorkomen kunnen worden".

De vraag waarom hij voor deze doelgroep kiest, beantwoordt de straatdokter met een wedervraag. Waarom niet? Hij wil er zijn voor zijn medemens. In zijn meer dan bewogen verleden viel hij wel duizend keer. Evenzo vaak stond hij weer op. Rouzbeh Zoubin ontvluchtte Afghanistan, studeerde voor arts in Rusland en heeft na een lange weg zijn draai in Nederland gevonden. Hij heeft samen met een collega een huisartsenpraktijk in Staphorst en is daarnaast straatdokter. Voor de dak- en thuislozen in Zwolle. Iedere donderdagmiddag houdt hij van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in de WRZV hallen. "Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is als iemand vastloopt. Dan wil ik als mens er zijn voor mijn medemens. Ik voel dat als een plicht", aldus de Zwolse straatdokter.

Twintig jaar geleden in het opvangcentrum voor asielzoekers achter het toenmalige Sofiaziekenhuis stond Zoubin moederziel alleen. In een vreemd land, met zijn eigen bijzonderheden. Hij gediplomeerd arts, maar zijn papieren telden niet in Nederland. Om wat te doen ging hij afwassen. Een euro per uur. Hij wilde in contact komen met andere artsen. Hemel en aarde heeft hij bewogen en na heel erg lang doorzetten en doorbijten kreeg hij jaren later zijn vereiste papieren en belandde bij de GGD.

Via die functie kwam Joop van Ommen op zijn pad, die naarstig op zoek was naar hulp voor zijn daklozen, die zelf dokteren verkozen boven de reguliere hulp. Met als gevolg dat hun ziektes verergerden in plaats van dat ze genazen. De beide mannen konden wat voor elkaar betekenen. Een vriendschap was begonnen. De mannen willen het liefst dat de praktijk van de straatdokter 'opdroogt'. "Maar als één iemand ons nodig heeft, blijven we bestaan". Daarbij knikken ze zeer zelfverzekerd.

Tot slot mogen de beide heren iets over elkaar zeggen. Rouzbeh: "Joop is de Zwolse vader. Zonder Joop is de stad een weeskind. Van Ommen over Zoubin: "Twaalf jaar geleden heb ik iemand leren kennen die het hart op de juiste plaats heeft". Hij voegt er aan toe: "Anders red je dit werk niet".

De Stichting Straatdokter is er om mogelijk te maken dat onder meer de medicijnen voor de patiënten van Zoubin worden betaald. Voor meer informatie kunt u bellen met 06 – 24376213. Giften zijn ook mogelijk. Overmaken op NL25ABNA 0573 0175 22

Meer berichten