Bier, boek en bekendmaking cast Wilde Deerne


Bier, boek en bekendmaking cast Wilde Deerne

Zwolle - "Nog een keer het laatste refrein. Iedereen het podium op." Jolmer Versteeg is druk met de laatste details: over een uur stroomt de Grote Kerk vol voor de kick-off van de Wilde Deerne. "Heel goed, zo moet het. Heel veel succes allemaal!"

(door Rik Kapitein)

De eerste mensen staan al meer dan een uur van tevoren voor de deuren van de Grote Kerk. In totaal hebben 1100 mensen een kaartje gereserveerd voor de kick-off. Versteeg begrijpt dat wel. "We staan aan de vooravond van een groots idee. Dit project is voor de hele stad", legt hij uit. "Hiermee willen we groepen met elkaar verbinden die elkaar eerder niet opzochten. Dat we dan starten in de Grote Kerk, midden in de binnenstad, is natuurlijk iconisch."

Een van de acteurs is Jules van Rijn. Hij zal tijdens het theaterstuk fungeren als Sprechhund. "Ik ben zowel de hond van de historicus als van de Wilde Deerne." Van Rijn ziet de verbinding die Versteeg benoemt niet alleen in de stad, maar ook binnen de cast. "Alle theatergezelschappen van Zwolle doen hier aan mee, dat is uniek. En het mooiste vind ik dat we ook kinderen in de cast hebben: het is gaaf om hen te helpen een zo goed mogelijk stuk neer te zetten." Voor de jonge Wilde Deerne zijn een drietal meisjes gecast. "Die mogen nog niet veel werken volgens de wet, dus dat wisselen we af", legt Van Rijn uit.

De Grote Kerk stroomt inmiddels langzaam vol. Mensen zoeken een plaats in de kerkbanken of in het middendeel, voor het podium. Ondertussen zit één iemand in haar eentje in de consistorie: Lune van der Meulen. "Dit is heel gek", geeft ze met een zenuwachtig lachje toe. "Ik moet nu een uur wachten tot de grote entree." Van der Meulen speelt de titelrol in het theaterstuk: zij is de Wilde Deerne. "Toen ik het verhaal last vond ik dat erg gaaf, dat dit echt gebeurd is in Zwolle. En juist dit initiatief is ook erg mooi; vooral die oproep tot samenwerken in de stad."

In de kerk is het programma inmiddels begonnen. Historicus Wim Coster presenteert zijn boek over het wolfsmeisje, stadspastor Mariska van Beusichem houdt een overdenking, Toon Hagen speelt op het orgel en het speciale Wilde Deerne-bier wordt gepresenteerd. Alles bouwt voelbaar op naar dat ene hoogtepunt van de avond: zanger Aïrto die de titeltrack ten gehore brengt en de verschijning van de Wilde Deerne zelf. Als de deuren van de consistorie opengaan, verschijnt het silhouet van Van der Meulen tegen de lichten op de achtergrond. Al zingend schrijdt ze door de mensenmassa naar het podium. Nog een maand, dan starten de voorstellingen in de IJsselhallen. Maar eerst zingt Van der Meulen, geflankeerd door de cast en Aïrto, nog een keer het laatste refrein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden