V met zijn dochtertje. "Sinds de winterstop ben ik scherper, zit ik weer beter in m'n vel en heb ik gelukkig ook weer meer speelminuten gekregen." (foto: Henry Dijkman)
V met zijn dochtertje. "Sinds de winterstop ben ik scherper, zit ik weer beter in m'n vel en heb ik gelukkig ook weer meer speelminuten gekregen." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Piotr Parzyszek vecht door

"Mijn moeder zal altijd met me meekijken, ook vandaag. Dat voel ik gewoon." Liefdevolle woorden van Piotr Parzyszek over zijn moeder, na zijn doelpunt afgelopen zaterdag tegen Sparta. Hania Parzyszek overleed bijna een maand geleden na een slopende ziekte. "Nu heeft ze haar rust gevonden."

(door Erwin Dijk)

Een dag voor de wedstrijd tegen Sparta neemt de spits nog alle tijd om voor het journaille zijn verhaal te doen en een aantal jeugdige supporters blij te maken met een handtekening en een foto. Parzyszek (24) maakt een opgeruimde indruk. "Met mij gaat het prima. Natuurlijk gaat er geen dag voorbij dat ik niet aan mijn moeder denk. Maar als je door die ziekte een lichaam zó kapot ziet gaan, dan besef je dat het op deze manier beter is. Je leeft ernaar toe en uiteindelijk heb je er dan vrede mee. We hebben gelukkig goed afscheid kunnen nemen, dat waardeer ik heel erg."

Negen jaar geleden al werd bij Hania Parzyszek voor het eerst een hersentumor geconstateerd, nota bene in het ziekenhuis waar ze zelf als verpleegkundige werkte. Ze was gescheiden van haar man toen ze zwanger was van Piotr en vier jaar later vanuit Polen naar Nederland vertrokken om haar zoontje een betere toekomst te kunnen geven. De tumor kwam pas aan het licht nadat haar tweede man – Piotr's stiefvader – al lange tijd tevergeefs bij de dokters aandrong op een mri-scan, omdat ze klaagde over hoofdpijn. Ze moest niettemin eerst met zware klachten in het ziekenhuis belanden voordat die scan er kwam. "Toen had het al heel weinig gescheeld of ze had het niet gehaald. In de jaren daarna is ze drie keer geopereerd en heeft ze meerdere bestralingen ondergaan. Anderhalf jaar geleden was de laatste en de zwaarste operatie. Daarna ging ze steeds verder achteruit."

Thuis bij zijn vriendin en dochtertje vond Parzyszek afleiding, maar ook had hij veel steun aan zijn teamgenoten. "Ze zeiden steeds: 'Als we je ergens mee kunnen helpen doen we dat'. Ze wilden bijvoorbeeld wel op mijn dochtertje passen zodat ik naar mijn moeder in Arnhem kon. Dat is natuurlijk mooi, maar het was niet zo dat ik zeven of acht uur per dag bij mijn moeder aan het bed zat. Op het laatst had ze niet eens altijd meer door dat er iemand was, dus dan heeft dat voor geen van beiden zin."

Spandoek

Ook van de Zwolse supporters kreeg hij veel steun. 'Walcz dalej mama Piotra', luidde de boodschap op een meterslang spandoek dat tijdens de thuiswedstrijd tegen VVV op zondag 4 maart achter het doel hing. 'Vecht door, moeder van Piotr'. Maar lang duurde dat niet meer. "De volgende dag heeft ze haar rust gevonden."

Het voetbal bood in die zware laatste maanden weliswaar een uitlaatklep, maar dat neemt niet weg dat het seizoen voor Parzyszek nog niet uitermate gelukkig verloopt. De aanvaller werd afgelopen zomer transfervrij ingelijfd nadat hij in de eerste divisie bij De Graafschap 25 doelpunten had gemaakt. Hij begon het seizoen als eerste spits maar verloor na een handvol wedstrijden zijn basisplaats en verscheen tussen eind oktober en eind februari niet één keer in de startopstelling. Zijn teller staat na het doelpunt tegen Sparta op vijf. "Nee, het is nog niet het seizoen geworden waarop ik gehoopt had. Ik had hoge verwachtingen, maar ik had natuurlijk nog geen heel seizoen in de Eredivisie gespeeld. Het niveau is een stuk hoger, dus daar moest ik zeker aan wennen. Ik ben er ook een stuk wijzer door geworden, maar ik heb nog nooit zoveel tegenslag in één seizoen gehad."

Naast zijn privésituatie doelt Parzyszek op de stoelendans in de punt van de aanval van PEC Zwolle. Nadat hij zijn plek verloor verschenen achtereenvolgens Stef Nijland, Erik Israelsson, Terell Ondaan, Wouter Marinus en Queensy Menig in de spits. "Normaal gesproken heb je als spits een concurrent en dan is het 'hij of ik'. Dat is heel anders. Nu leek het alsof iedereen die ook maar een beetje kon aanvallen een kans kreeg op die positie. Dat was natuurlijk heel vervelend voor mij. 'Zo slecht ben ik toch ook weer niet', dacht ik. Ik heb daar ook wel met de trainer over gepraat. Maar sinds de winterstop ben ik scherper, zit ik weer beter in m'n vel en heb ik gelukkig ook weer meer speelminuten gekregen."

Ondanks zijn tegenslagen denkt Parzyszek niet aan een vertrek uit Zwolle. "Ik heb nog een contract voor twee jaar en ik wil gewoon voor mijn kans blijven gaan. Komende zomer gaat hier veel veranderen, want er gaan meerdere spelers weg en er komt vermoedelijk ook een nieuwe assistent-trainer omdat Dwight Lodeweges weg gaat. Ik ben nu ook wat meer gewend aan het niveau. Ik weet zeker dat ik datgene in me heb wat de supporters van mij vragen."

Meer berichten