Foto: Anton Cramer
Peperkorrels

Week van de vitaliteit bij PEC Zwolle

Prins Hendrik Ende Despereert Nimmer Combinatie, ofwel PEC Zwolle dringt steeds verder in de haarvaten van de Zwolse samenleving. Het betaald voetbal in Zwolle wordt tegenwoordig omarmd in de stad. Het eerste elftal presteert goed en vult bijna iedere veertien dagen het stadion. Ook maatschappelijk laat de club zich gelden. Niet alleen Zwolle, maar ook de regio kleurt steeds meer blauw-wit. Onder de bezielende leiding van de club is de week van de vitaliteit inmiddels afgetrapt. Met veel activiteiten om mensen samen te brengen en hun gezondheid te stimuleren. Onder het motto: 'Regio Zwolle - Voor groei'. Ook dit is PEC Zwolle.

(door Anton Cramer)

Kinderen bewegen steeds minder, volwassenen lopen op hun tenen om alle veranderingen bij te houden. Wetenschappers en andere deskundigen adviseren een gezonde levensstijl, maar PEC Zwolle vat de koe bij de horens. Door in Zwolle en de wijde omgeving voor het tweede jaar een week van de vitaliteit neer te zetten. De club is meer dan voetbal alleen en maakt dat waar via PEC United, de maatschappelijke tak van de club. Het is niet alleen kijken naar voetbal, de club spoort mensen aan om via voetbal hun dromen waar te maken. Niet alleen in de poriën van de samenleving gaan zitten, maar die samenleving ook verbinden door actieve betrokkenheid van spelers, trainers en ambassadeurs.

Als het gaat om vitaliteit, levendigheid is een mooier woord, wordt op een steenworp afstand van het stadion bewezen dat dit grote effecten heeft op bijvoorbeeld leerprestaties. Op het Centre for Sports & Education gaan leren en sporten samen. De voetbalacademie van de club is daar ondergebracht. "We zien daar betere leerprestaties. Door veel te bewegen nemen de studenten makkelijk de stof op. Vorig jaar hadden we een slagingspercentage van honderd procent", glundert Arjan Jansen, directeur van PEC United.

De aftrap van de week van de vitaliteit vond vorige week plaats. Voorafgaand aan de dameswedstrijd tussen PEC en Heerenveen, namen de voetballende leden van de businessclubs elkaar de maat. De ondernemers steunen de week van de vitaliteit omdat ze inzien baat te hebben bij fitte en energieke medewerkers.

Het onderwijs is uiteraard van de partij met de vitaliteitsweek. Het project Playing for Succes is een hit. De samenwerking tussen het basisonderwijs, Landstede, SportService Zwolle en PEC Zwolle United verbindt leren met de wereld van voetbal. Sportservice Zwolle heeft als aanvulling een beweegprogramma ontwikkeld, waarin jongeren leren omgaan met winst en verlies en het nakomen van afspraken. Samen werken speelt hierin een belangrijke rol.

Andere onderdelen deze week zijn schoolvoetbal, maar ook walking voetbal voor ouderen. Kortom, op het gebied van sport, voeding en gezondheid worden meer dan 20 activiteiten georganiseerd. Daarmee zetten PEC Zwolle, Regio Zwolle United en alle partners de kracht van sport in voor een Regio waarin iedereen kan meedoen en een bijdrage kan leveren.

Wat Arjan Jansen persoonlijk de meest aansprekende activiteit vindt, is het gebaar van hoofdsponsor Molecaten. Voor de wedstrijd PEC-Sparta, komende zaterdag heeft hij zijn plek op het shirt afgestaan. Daarop komt te staan: 'Regio Zwolle – Voor Groei'. Tweehonderd shirts zijn er gemaakt voor de verkoop. Deze week kan men bieden op de shirts tijdens een online veiling. Met de opbrengst wordt geld ingezameld voor nazorgcentrum Intermezzo Zwolle en PEC Kicks ASS (voetbal voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis).

Zo creëer je maatschappelijke betrokkenheid in economisch en sportief opzicht. Door bewegen, gezonde voeding en gezond leven aan te moedigen, maar ook om via de sport verbinding tussen mensen verder aan te moedigen. Waarmee PEC Zwolle zijn waarde voor stad en regio waarmaakt.

De G-voetballers van De Boog spelen vooraf aan de wedstrijd PEC Zwolle - Sparta een voorwedstrijd. In de rust gaan zij penalty schieten. Voor velen is dit een hoogtepunt van het seizoen.

Meer informatie op weekvandevitaliteit.peczwolle.nl

Meer berichten