Erik van Rosmalen is projectleider van de expositie. (foto: Alie de Vries)
Erik van Rosmalen is projectleider van de expositie. (foto: Alie de Vries) (Foto: Alie de Vries)

Expositie 'Nooit meer in de kast'

Zwolle - In de week van Zorg en Welzijn komen ouderenzorg organisaties WijZ en Driezorg met de tentoonstelling 'Nooit meer in de kast. Twaalf levensverhalen van roze ouderen.' Ze willen hiermee aandacht vragen voor het feit dat LHBT ouderen niet altijd zichzelf kunnen zijn als ze te maken krijgen met zorg. Projectleider Erik van Rosmalen licht het één en ander toe.

(door Alie de Vries)

"Uit onderzoek blijkt dat LHBT ouderen niet altijd voor hun geaardheid durven uitkomen als ze bijvoorbeeld in een verzorgingshuis gaan wonen. Dit kan allerlei klachten met zich meebrengen of soms worden zelfs zorginstellingen gemeden", zegt Erik. Zwolle is Regenboogstad waar iedereen mag zijn wie hij of zij is. Met de expositie hopen we daarvoor aandacht te vragen en een dialoog op gang te brengen."

De eerste generaties die in Nederland uit de kast konden komen bereiken nu de leeftijd dat ze soms zorg nodig hebben. Dit vraagt iets van zorginstellingen waar men altijd gewend is geweest aan een zekere eenvormigheid op het gebied van etniciteit en seksuele geaardheid. "Als je wordt aangeduid als 'de moeder van dat manwijf' of je voelt je geremd een foto van je overleden partner neer te zetten uit angst voor geroddel dan is er iets niet in orde", verduidelijkt Erik. "Ook personeel is zich niet altijd bewust van dit feit. Wijzelf hebben ook een training gehad om op de juiste manier te communiceren." WijZ is samen met Traverse actief in het welzijnswerk waarbij Wijz zich meer op ouderen richt. Eerder berichtten we al in de Peperbus over het project Vitaal & Veilig Thuis voor thuiswonende mensen.

Op grote banners vertellen 12 roze ouderen hun verhaal. Er zullen ook mensen van WijZ aanwezig zijn op koffieochtenden. "We hopen op bewustwording en het ontwikkelen van een aanspreekcultuur. Als er bepaalde uitlatingen worden gedaan is het goed als er medebewoners en personeelsleden zijn die daarover in gesprek gaan. De tentoonstelling zal vier weken staan in Driezorg instellingen De Terp en Fermate waarbij na twee weken de panelen verwisselt zullen worden.

"Zwollenaren zijn van harte uitgenodigd om de expositie te komen bekijken" aldus Erik. Wethouder Eefke Meijerink zal de Expositie om 15.30 uur openen op 14 maart. De tentoonstelling wordt ook ondersteund door het COSBO en door het COC. In de Driezorg locatie Havenzate zal op zestien maart een theatervoorstelling worden gehouden met de naam 'Vrolijk Roze' door theatermaker Harald Veenstra waarin hij vertelt en zingt over allerlei zaken rond homoseksualiteit. Aanvang om 19.15 uur.

www.wijz.nu

Meer berichten