Nelleke Vedelaar schreef namens de PvdA in 2014 beloften op de keukentafel, tijdens het eerste Keukentrapdebat. Bij de tweede editie van het debat worden de partijen weer geconfronteerd met die beloften.
Nelleke Vedelaar schreef namens de PvdA in 2014 beloften op de keukentafel, tijdens het eerste Keukentrapdebat. Bij de tweede editie van het debat worden de partijen weer geconfronteerd met die beloften.

Tweede editie Keukentrapdebat

Zwolle - "De verbinding tussen politiek en cliënten is altijd een lastig punt." Met de verkiezingen voor de deur rijst de vraag hoe de verschillende Zwolse partijen de zorg willen vormgeven. "Wij willen politici in gesprek brengen met zorgmedewerkers en cliënten."

(door Rik Kapitein)

Cornelis Kapitein en Thomas Rijke zijn twee van de organisatoren van het debat, dat op 13 maart plaatsvindt. "Maar de kracht zit er juist in dat we met veel partijen zijn", legt Kapitein uit. Hij is zelf namens Deltion aanwezig, terwijl Rijke de RIBW vertegenwoordigt. "We organiseren dit met allerlei zorginstellingen, scholen en ook bijvoorbeeld het Sociaal Wijkteam", vult Rijke aan. "Daardoor is dit ook echt een debat over de volledige Zwolse zorg."

Onder de naam 'Keukentrapdebat 4 jaar later' kijken de politici, cliënten en zorgmedewerkers naar de huidige stand van de zorg. "Vier jaar geleden hebben we dit debat voor het eerst gevoerd", legt Kapitein uit. "Er zijn toen veel veranderingen geweest in de zorg: de financiering verschoof in veel gevallen van het Rijk naar de Gemeente, en de term participatiemaatschappij ontstond." Het idee voor een 'keukentrapdebat' komt bij de participatieladder vandaan. "En het feit dat veel cliënten opzien tegen het zogenaamde keukentafelgesprek, waarin wordt bepaald of ze recht hebben op zorg." Hij kijkt met veel plezier terug op vier jaar geleden. "Door de opzet van het debat hoorden politici wat er echt speelde in de zorg. Cliënten konden horen wat de plannen van de partijen waren en mochten daar direct op reageren. Het leverde goede inzichten op."

Dat is ook het doel van dit jaar. "Vier jaar geleden hebben de politieke partijen beloftes op een keukentafel geschreven", legt Rijke uit. "De afgelopen vier jaar hebben de gemeente en de zorgprofessionals opgetrokken met cliënten. Sommige dingen zijn daarin gelukt, andere niet. Daar gaat dit debat over." In de voorbereiding is daarom al veel tijd gestoken in het verzamelen van ervaringen. "We hebben gesproken met zorgorganisaties, om te kijken wat er leeft. En samen met cliënten hebben we filmpjes gemaakt, om de thema's in te leiden."

Cliënten en zorgorganisaties krijgen de mogelijkheid in gesprek te gaan met politici. Maar ook andere Zwollenaren zijn van harte welkom. "Iedereen heeft op een of andere manier te maken met de zorg, dus willen we dat iedereen in debat kan met politici", benadrukt Kapitein. "Het doel is om duidelijkheid over de politieke standpunten te creëren. En politici met cliënten te verbinden. Want dat blijft lastig."

Het Keukentrapdebat 2.0 vindt op 13 maart plaats in het Deltion College, van 19:30 tot 21:30.

Aanmelden kan via keukentrapdebat.nl.

Meer berichten

Shopbox