Ruben Ligeon debuteerde voor PEC tegen Vitesse maar na 38 minuten een verrekking in zijn hamstring op. “Dat was erg zuur, want in je eerste wedstrijd hoop je natuurlijk wel langer mee te doen." (foto: Henry Dijkman)
Ruben Ligeon debuteerde voor PEC tegen Vitesse maar na 38 minuten een verrekking in zijn hamstring op. “Dat was erg zuur, want in je eerste wedstrijd hoop je natuurlijk wel langer mee te doen." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Ruben Ligeon zoekt stabiliteit

Dik ingepakt tegen de kou is Ruben Ligeon op het trainingsveld nauwelijks te herkennen. Wanneer hij zich even later ontdoet van muts en nekwarmer, verschijnt niettemin een vrolijk gezicht. De Amsterdammer is blij dat hij weer een club heeft. "Het bleef even stil en dat was erg zuur."

(door Erwin Dijk)

Hij past naadloos in het rijtje Wout Brama, Danny Holla en Terell Ondaan: voetballers die om uiteenlopende redenen zonder club zaten en de afgelopen jaren bij PEC Zwolle de kans kregen om hun carrière weer op de rails te krijgen. Ruben Ligeon kwam begin januari bij PEC binnen nadat hij afgelopen zomer zijn contract bij het Slowaakse Slovan Bratislava had ingeleverd. Met een aantal andere Nederlanders had de verdediger daar een jaar eerder het avontuur gezocht. "Er zat een goed en duidelijk plan achter, maar het is anders gelopen dan verwacht."

In zijn eerste seizoen ging het 'in ieder geval wat betreft speelminuten' nog behoorlijk goed. Toen de club afgelopen zomer echter overschakelde op een nieuw systeem, met vooral grote en sterke spelers, vertroebelde zijn uitzicht op speeltijd. "Ik hoefde niet per se weg, maar als ik wilde mocht ik vertrekken. Uiteindelijk heb ik er op de laatste dag van de transferperiode mijn contract ingeleverd."

Wat volgde was een periode vol onzekerheid. "Ik heb een weekje meegetraind in Engeland bij Northampton Town. Jimmy Floyd Hasselbaink is daar trainer. Dat leek op zich prima, maar hij was daar ook net nieuw en moest het in eerste instantie doen met de spelers die er al waren. Het zou sowieso tot de winterstop hebben geduurd voor ik daarheen kon. En vlak voor kerst ben ik nog een week op proef geweest in Denemarken bij Aarhus. Dat is de club van Tobias Sana, die ik nog ken van Ajax. Daar zou ik na de winter opnieuw naartoe mogen, maar toen belde mijn zaakwaarnemer Rob Witschge of PEC Zwolle mij wat leek. Daar was ik gelijk heel positief over. Ik mocht als een soort stage mee op trainingskamp naar Spanje en heb een contract kunnen afdwingen."

Hoewel het zijn eigen keuze was om de Slowaakse hoofdstad te verlaten, viel het leven als clubloze voetballer hem zwaar. "Het was heel lastig. Vooral in het begin zat ik er echt mee. Het bleef een tijdje stil en dat was heel zuur. Ondertussen ben ik wel gewoon blijven trainen, want ik hield steeds in mijn achterhoofd dat er elk moment een club kon komen en dan moest ik natuurlijk wel fit zijn."

Sjaak Swart

Zijn oude club Ajax bracht in dat opzicht uitkomst. Een aantal maanden trainde Ligeon mede dankzij clubicoon Sjaak Swart mee met Jong Ajax. "Ik heb nog altijd een goede band met hem. Hij dacht dat het goed voor me zou zijn als ik met Jong Ajax mee zou gaan trainen om fit te blijven. Dat was voor mij een prima oplossing. Het was leuk om daar even terug te zijn en allemaal bekenden weer te spreken."

Zijn clubloze tijd had ook een ander belangrijk voordeel. Zo had Ligeon alle tijd voor zijn vriendin en beide dochters, die hij in zijn Slowaakse jaar relatief weinig had gezien. "Vooral voor mijn oudste dochter van vier was het goed dat ik een poosje veel thuis was. We hadden mooi de tijd om dingen samen te doen. Voetbal is een mooi spelletje, maar uiteindelijk is je gezin toch het allerbelangrijkst."

Het contract van 2,5 seizoen dat hij bij PEC tekende biedt dan ook de nodige rust. En die rust was welkom, nadat hij sinds zijn eerste vertrek op huurbasis van Ajax naar NAC Breda, vier clubs in drie jaar versleet. "Bij NAC heb was het een mooie periode. Bij Willem II ging het vervolgens wat minder, maar ook bij FC Utrecht heb ik een mooi half jaar gehad."

Nu mag Ligeon het in Zwolle laten zien, maar helemaal zonder horten en stoten verliep zijn entree in Zwolle tot nu toe niet. Eind januari maakte hij als vervanger van aanvoerder Bram van Polen in de thuiswedstrijd tegen Vitesse zijn debuut voor PEC, maar na 38 minuten moest de verdediger het veld alweer verlaten. "Ik liep een verrekking in mijn hamstring op. Dat was erg zuur, want in je eerste wedstrijd hoop je natuurlijk wel langer mee te doen."

Nu is de voormalig jeugdinternational weer fit. Vooralsnog staat zijn teller op twee optredens en met nog acht wedstrijden te spelen heeft Ligeon niet al te veel tijd meer om zijn eerste halfjaar in Zwolle van wat glans te voorzien. De schorsing van zijn concurrent voor de rechtsbackpositie Kingsley Ehizibue biedt niettemin mogelijkheden. "Ik hoop dit seizoen nog aardig wat speelminuten te kunnen maken en misschien nog een goaltje of een assist te kunnen meepikken. Dat lukt als rechtsback niet zo vaak. Ik wil dit seizoen ook met het team goed afsluiten."

Meer berichten

Shopbox