Onderwijscafé over ongelijke kansen voor leerlingen

Zwolle - Hebben alle leerlingen gelijke kansen? Waarom zijn scholieren ongemotiveerd? En welke rol speelt de thuissitutie. Tijdens het eerste Onderwijscafé van Centre for Sports & Education kwam Inge de Wolf daar over vertellen. Ze is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.

Ze is verantwoordelijk voor de ´Staat van het Onderwijs´ en een van de oprichters van de Academische Werkplaats Onderwijs.
Onderwijscafé. Het Onderwijscafé werd gehouden in  Centre for Sports & Education aan de Boerendanserdijk. 

Tijdens de eerste editie van het Onderwijscafé kwamen de onderwerpen groeiende kansenongelijkheid en de motivatie van Nederlandse leerlingen aan bod. Inge de Wolf gaf een presentatie over de groeiende kansenongelijkheid en de motivatie van Nederlandse leerlingen. Ze vertelde dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wijze waarop de onderwijsloopbaan verloopt sterk samenhangt met het opleidingsniveau en inkomen van ouders. "Je ziet bijvoorbeeld minder afstroom bij leerlingen met ouders met wo-niveau, dan bijvoorbeeld bij leerlingen met ouders met mbo-niveau, terwijl de kinderen even slim zijn", zegt Inge de Wolf. 

De Wolf besteedde ook aandacht aan de motivatie van de Nederlandse leerling. Uit onderzoek blijkt dat nergens ter wereld scholieren zo ongemotiveerd zijn als in Nederland. Er wordt gesuggereerd dat 'het motivatiegebrek' van veel Nederlandse leerlingen voortvloeit uit een gemis aan uitdagingen. We houden te weinig rekening met verschillen tussen leerlingen.

Afsluitend gingen de belangstellenden met elkaar in discussie in de vorm van een Lagerhuis. Een stelling was bijvoorbeeld: 'leerlingen die van huis uit niet gesteund worden, hebben minder kansen. Daar kan het onderwijs niets aan doen'. Een discussie ontstond: volgens de meerderheid moet de docent het verschil maken. 


Allard Jonkers, mede-organisator van het Onderwijscafé, blikt tevreden terug. "'Dit is een mooie eerste editie geweest en we gaan voor een vervolg. Dit kan uiteraard ook in een andere vorm, op een andere locatie en ook door een andere initiatiefnemer. Ons doel is om mensen met elkaar te verbinden om samen te werken aan goed onderwijs."  

Meer berichten

Shopbox