Philippe Sandler tegen zijn oude club Ajax in duel met Donny van de Beek. (foto: Henry Dijkman)
Philippe Sandler tegen zijn oude club Ajax in duel met Donny van de Beek. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Sandler houdt het hoofd koel

Het kan verkeren. Bijna twee jaar geleden werd hij nog niet goed genoeg bevonden voor Ajax, nu staat Philippe Sandler onder contract bij het grote Manchester City van Pep Guardiola. "Een overstap naar City had ik niet meteen verwacht, maar ik wist wel dat ik de stijgende lijn te pakken had."

(door Erwin Dijk)

Zijn transfer werd vlak voor het verstrijken van de deadline eind januari beklonken, maar de verdediger was al langer op de hoogte van de interesse van de Engelse koploper. "In november vertelde de trainer al een keer dat er mensen van Manchester City voor mij op de tribune zaten, maar begin januari hoorde ik dat ze echt concreet waren. Dat was natuurlijk heel mooi om te horen over zo'n grote club."

Namens Manchester City kwam de hoofdscout die verantwoordelijk is voor de leeftijdscategorie van 18 tot 21 jaar naar Amsterdam voor een bezoek aan Sandler en zijn zaakwaarnemer. "Ze hebben uitgelegd hoe ze te werk gaan en uiteindelijk zijn we eruit gekomen." Afgesproken werd dat Sandler het seizoen zou afmaken bij PEC Zwolle, maar de jonge Amsterdammer vloog wel meteen naar Manchester voor de medische keuring en een bezoek aan het trainingscomplex. "Alles is daar wereldtop en over elk detail is nagedacht. De trainingsvelden zijn bijvoorbeeld echt biljartlakens."

Positief

De Spaanse trainer Pep Guardiola, die zijn ploeg dit seizoen met flitsend voetbal onbedreigd naar het kampioenschap lijkt te dirigeren, kreeg hij nog niet te spreken. "De medische keuring duurde erg lang en het was al laat toen ik daar kwam. De trainer was dus al weg, maar technisch directeur Begiristain heb ik wel gesproken. Hij vertelde bijvoorbeeld hoe het binnen de club werkt en wat ze van mij vonden. Wat hij zei? Hij was wel positief over mij. Hij vindt dat ik goed ben aan de bal en de juiste lengte heb."

Net als veel andere Engelse topclubs heeft Manchester City de nodige spelers onder contract staan die uitgeleend worden aan andere clubs in Engeland of de rest van Europa. Of ook Sandler zich eerst mag gaan opmaken voor een verhuurperiode is nog niet duidelijk. "Ik ga in de zomer voor de voorbereiding naar Manchester en daarna zie ik wel wat er gebeurt. In het eerste elftal spelen meerdere jongens van 22 of 23 jaar, dus het is wel een club die jongere spelers de kans geeft." De jonge verdediger kreeg veel positieve reacties van vrienden en familie, maar diverse analytici zetten ook hun vraagtekens bij de opvallende transfer. "Het is pas mijn eerste seizoen als basisspeler. Op zich is het dus wel logisch dat mensen twijfels hebben, maar zij zien mij niet elke dag trainen en spelen. Ik trek me er niet zo heel veel van aan."

Manchester

Manchester City staat van oudsher in de schaduw van grote broer Manchester United, dat met name in de jaren 90 en 00 onder manager Alex Ferguson het Engelse voetbal domineerde. City speelde in die periode zelfs nog enige tijd op het derde niveau in Engeland, maar met de overname door de steenrijke Sheikh Mansour van de Abu Dhabi United Group werd in 2008 de achtervolging ingezet. Dat leidde in 2012 tot de eerste landstitel in 44 jaar, toen City uitgerekend aartsrivaal United aftroefde in de strijd om het kampioenschap, door in de blessuretijd van de kampioenswedstrijd tegen Queens Park Rangers een 2-1 achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong. Het was meteen het moment dat Sandler 'om' ging. "Vroeger was ik voor United, eigenlijk vooral omdat mijn vader ook supporter van die club was. Maar sinds dat kampioenschap ben ik fan van City. Dat was zó gaaf. De manier van spelen spreekt mij aan en ze hebben gewoon een heel goede selectie."

Stijgende lijn

Sandler bracht zijn tienerjaren door in de jeugdopleiding van Ajax, maar kreeg in het voorjaar van 2016 te horen dat hij geen contract zou krijgen. In zijn eerste jaar in Zwolle liet hij al vleugjes van zijn onmiskenbare talent zien, maar was hij ook nog wel eens op een foutje te betrappen. Dat hij nu al de overstap naar de Europese top maakt, verbaast hemzelf echter niet. "Natuurlijk had ik niet meteen verwacht dat ik naar City zou gaan, maar ik wist wel dat ik de stijgende lijn te pakken had."

Doorbreken in de Eredivisie, een miljoenentransfer, een lonkende uitverkiezing voor Jong Oranje en alle bijbehorende media-aandacht: het zou je als 21-jarige zomaar naar het hoofd kunnen stijgen. Zo niet Sandler. "Nee hoor, ik vind het helemaal niet lastig om me te concentreren. Ik wil met PEC Zwolle gewoon Europees voetbal halen en daar zijn we nog steeds goed mee bezig."

Meer berichten

Shopbox