Column

Schrijven?

Ik schrijf nu al zo'n 30 jaar stukjes in magazines, kranten en business bladen. Leuk om te doen, maar eigenlijk zou ik natuurlijk niets liever willen dan een echt boek schrijven. Ideeën genoeg, maar vindt maar eens een geschikt moment om te beginnen en niet te vergeten een uitgever die er iets in ziet. Als ik hier wel eens met anderen over praat valt mij op dat ik in deze wens niet alleen sta. Blijkbaar hebben velen een latente behoefte om zich 'literair' te laten gelden en stranden velen bij de praktische uitvoering van hun plannen. Vele gemiste kansen derhalve, of misschien ook wel een zegen voor de uitgevers. Ooit werd bij de beoordeling van nieuwe platen de omschrijving 'zonde van het vinyl' gebruikt. Voor veel boeken zou dit 'verspilling van bomen' kunnen zijn.

Maar als de drang toch onstuitbaar is dan doet zich nu voor de literaire Blauwvinger een mooie kans voor. Het Grafschaft Bentheim en Vechtdal Marketing organiseren namelijk een verhalenwedstrijd. Iedereen kan een kort verhaal (pakweg 5 A-4tjes) indienen. Alles is toegestaan: humoristisch, spannend, romantisch of beschouwend, het maakt niet uit. De enige voorwaarde is dat het verhaal zich moet afspelen tegen het decor van de Vecht of het Vechtdal. Een deskundige jury buigt zich over alle ingediende verhalen en stelt uit de beste vervolgens een boek samen. In totaal 20 verhalen worden opgenomen in zowel het Nederlands als het Duits. Een unieke kans dus voor alle Zwolse aspirant Reve's om nu eens echt gedrukt te worden. De verhalen kunnen worden ingediend voor 18 maart via de website www.vechtverhalen.nl.

Tijdgebrek kan geen argument zijn om niet mee te doen. U kunt namelijk veel tijd besparen omdat de verkiezingsverhalen van de acht Zwolse politieke partijen niet gelezen behoeven te worden. Nu de angel uit de verkiezingsstrijd is gehaald door het uitstel van de beslissing over Lelystad Airport valt er in Zwolle weinig te kiezen. In de acht verhalen voor de gemeenteraadverkiezing in maart zit namelijk heel veel overeenkomst. Over verreweg de meeste belangrijke zaken is men het wel eens dan wel kan er een meerderheid in de raad worden verkregen. Consensus alom. Er gaat dus niets veranderen want het is niet aannemelijk dat één van de partijen de absolute meerderheid verwerft. Er zal dus uitbreiding komen van de koopzondagen, er komen geen reclamemasten hoger dan 30 meter, betaald parkeren (ook op zondag) blijft bestaan en duur, er zal wederom braakliggend terrein beschikbaar worden gesteld voor stadslandbouw (waar wederom niets mee zal worden gedaan!) en er zal meer geld gaan naar huishoudelijke hulp voor ouderen.

Alle partijen schrijven met een vork. Niets nieuws onder de zon dus niet iets om over naar huis te schrijven. Daarom kunnen we maar beter de pen oppakken en een verhaal indienen met de Vecht als Leitmotiv. Weer eens iets anders dan schaatsen kijken bij de Olympische Spelen. Ik ga een poging wagen en hou mij maar vast aan het aloude gezegde dat 'als de wijn zinkt, de woorden als vanzelf naar boven zwemmen'.

Frits Smit

Meer berichten

Shopbox