In 1956 met 12 graden onder 0 schaatsen bij de Zwolse IJsclub. (foto: Dolf Henneke, collectie HCO)
In 1956 met 12 graden onder 0 schaatsen bij de Zwolse IJsclub. (foto: Dolf Henneke, collectie HCO)

Expositie 'De Zwolse Lente'

Zwolle - Vanaf donderdag 22 maart is de expositie ‘De Zwolse Lente. Zwolle vastgelegd door de freelance persfotograaf Dolf Henneke tussen 1945 en 1976’ te bezoeken in de Grote Kerk Zwolle, opgezet door de nieuwe stichting Allemaal Zwolle.

In de expositie staat de ontwikkeling van de stad Zwolle centraal, vastgelegd door de camera van Dolf Henneke.

Dolf Henneke was één van de eerste persfotografen in Zwolle na de Tweede Wereldoorlog. In de toen nog ‘Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant’ hebben vele van zijn foto’s gestaan. De collectie Henneke bestaat uit een groot aantal herkenbare foto’s die bij Zwollenaren vele herinneringen op zullen roepen.

Tegelijkertijd geeft WBooks het gelijknamige boek ‘De Zwolse Lente’ uit. Het boek is geschreven door Herman Aarts en Adri van Drielen. In dit boek wordt aan de hand van de foto’s van Henneke de ontwikkeling van de stad goed zichtbaar.

Gedurende de looptijd van de expositie, die is te bezoeken tot en met zondag 3 juni, toont de Peperbus wekelijks een foto van Henneke aan de hand van herinneringen van lezers.

Lezers mogen hun eigen herinnering of verhaal op onderwerpen inzenden. In de papieren editie wordt een ingezonden herinnering geplaatst, op www.peperbus.nl plaatst de redactie alle inzendingen.

De tien onderwerpen van de foto’s die worden geplaatst zijn:

- de IJsselcentrale

- opbouw van Holtenbroek

- het afbreken van de Sint Michaelkerk in de Roggenstraat

- de Veemarkt

- schaatsen op de stadsgracht

- de treinovergang bij de Hortensiastraat

- het voormalig Sophia Ziekenhuis (nu ArtEZ) in de Rhijnvis Feithlaan

- de bouw van het moderne gedeelte van het stadhuis (1972 – 1975)

- het Open Luchtbad

- Dolf Henneke zelf

Heeft u bij één van deze onderwerpen een herinnering of verhaal? Stuur deze, ongeveer 150 woorden groot, naar redactie.pep@persgroep.nl.

Meer berichten

Shopbox