Youness Mokhtar zoekt de confrontatie met Joël Veltman in de met 0-1 verloren wedstrijd tegen Ajax, afgelopen zondag. (foto: Henry Dijkman)
Youness Mokhtar zoekt de confrontatie met Joël Veltman in de met 0-1 verloren wedstrijd tegen Ajax, afgelopen zondag. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Mokhtar gaat voor 'leuk voetbal'

Nog tien wedstrijden en wellicht een toegift in de vorm van de play offs voor Europees voetbal, dan zit deel twee van de Zwolse carrière van Youness Mokhtar erop. Zijn contract loopt komende zomer af en de aanvaller heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar het buitenland. Met zijn goede vorm dit seizoen heeft hij zelfs het WK nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. "Maar de kans is heel klein."

Zou hij in de winterstop vertrekken of in de zomer gratis de deur uit wandelen? Er werd de laatste maanden heel wat af gespeculeerd, maar met het verstrijken van de transferdeadline op 31 januari leek de voetbaltoekomst van Youness Mokhtar voor de korte termijn in ieder geval duidelijk. "Ik ben blij dat de transferperiode voorbij is. Het geeft wat meer rust."

Naar verluidt zou onder meer het Griekse AEK Athene naar zijn diensten hengelen. "Er was wel interesse van andere clubs. Die belangstelling is er eigenlijk altijd wel, maar in dit geval zat de juiste club er voor mij niet tussen." Van Al-Arabi uit Qatar kwam er wel een concreet voorstel. "Het was allemaal niet wat ik zelf wilde. Clubs die in de winter spelers halen zitten meestal al in moeilijkheden. Dan word je dus gehaald om het tij te keren en het is niet makkelijk om op die manier bij een nieuwe club binnen te komen."

Ouder

Een terugkeer naar zijn jeugdclub PSV of een van de andere topclubs in Nederland ziet de aanvaller 'niet meer zo snel gebeuren', dus hij richt zijn pijlen op het buitenland. Het zou zijn tweede avontuur over de grens worden, nadat hij in 2015 bij Al-Nassr in Saudi-Arabië belandde. Daar trof hij echter een dusdanige financiële en sportieve puinhoop aan dat hij na enkele maanden zijn contract inleverde en terugkeerde naar Nederland. Door ervaring wijs geworden zet hij zijn handtekening dan ook niet zomaar onder het eerste het beste contract. "Nu ben ik natuurlijk wat ouder dan in die eerste fase. Ik heb me ontwikkeld als voetballer en als mens. Ik wil mezelf graag meten in een mooie competitie, bij een club waar ze leuk voetbal spelen. Ik weet dat ik nog stappen kan maken, bijvoorbeeld door te zorgen dat mijn ondergrens zo hoog mogelijk wordt. Ik moet zorgen dat ik altijd minimaal een zesje haal."

Pleintjes

Dat er belangstelling is voor de frêle buitenspeler is niet zo vreemd. Mokhtar is bezig aan het beste seizoen uit zijn loopbaan en zorgt al kappend, draaiend en dribbelend voor veel gevaar. Hij behoort tot een uitstervend ras van spelers die in staat zijn om vanuit stilstand hun directe tegenstander te passeren. "Klopt, dat is een belangrijke kracht van mij. Ik heb vroeger veel op pleintjes gevoetbald en daar zijn de ruimtes klein. Er is geen ruimte om op snelheid te komen, dus moet je het vooral van je techniek hebben. Dat is op een gewoon veld dus een extra wapen. Het is jammer dat dit type voetballer een beetje verdwijnt, want het zijn de leukste spelers om naar te kijken. Daarvoor komen de mensen voor naar het stadion."

Voordat hij zich bij een nieuwe club gaat melden wacht hem heel misschien nog een trip naar Rusland. Voor het eerst in twintig jaar plaatste zijn land Marokko zich afgelopen najaar voor het WK. Mokhtar hoopt erbij te zijn, maar is realistisch. "Ik reken er niet op. Op mijn positie heb ik concurrentie van een aantal spelers uit grotere competities." Mokhtar noemt onder meer oud-PSV'er Nordin Amrabat die tegenwoordig bij het Spaanse Leganés speelt en de 'Franse Marokkaan' Amine Harit van het Duitse Schalke '04. "En ook Hakim Ziyech van Ajax kan op mijn positie spelen. De kans dat ik geselecteerd word is dus klein." Maar of hij er nu bij is of niet, Mokhtar gaat zeker genieten van het WK. "Natuurlijk, ik ben een trotse Marokkaan, dus het is heel mooi dat we er weer bij zijn."

Teleurstelling

Het zou niet de eerste keer zijn dat een groot toernooi aan zijn neus voorbij gaat. In 2012 leek hij met Jong Marokko op weg naar de Olympische Spelen in Londen. Hoewel hij in zijn tienerjaren al wedstrijden voor Nederlandse vertegenwoordigende elftallen had gespeeld, verleidde de Nederlandse coach Pim Verbeek Mokhtar in de aanloop naar dat toernooi tot een keuze voor Marokko. "Het leek mij een mooie uitdaging en het verhaal van Verbeek sprak mij aan. Ik heb in de kwalificatie voor die Olympische Spelen meegedaan en ook een aantal doelpunten gemaakt, maar kort voor het toernooi viel ik af. De trainer mocht een paar dispensatiespelers (ouder dan 23 jaar, red.) meenemen en dat ging te koste van mijn plek. Dat was wel een grote teleurstelling."

Meer berichten

Shopbox