Foto: Anton Cramer
Columns

Een maatje te groot

De tegenstander uit Amsterdam was zondag domweg een maatje te groot voor PEC Zwolle. Erg verwonderlijk is dat niet, want een blik op beide begrotingen toont ons tachtig miljoen voor de hoofdstad, terwijl we het in Zwolle doen met iets minder dan twaalf miljoen. David tegen Goliath, dus kan ik met de realiteit van een 0-1 verlies op zondagmiddag uit de voeten.

Dat wil niet zeggen dat je met veel ontzag naar je tegenstander moet kijken, ook al hebben ze daar betere voetballers rond lopen. Op de wedstrijddag was het exact veertienhonderd dagen geleden dat we dezelfde tegenstander aftroefden met 5-1. Toen was er sprake van veel minder eerbied voor de opponent. Terwijl ik dit weekeinde juist had gehoopt om een wat feller PEC Zwolle uit de startblokken te zien komen. Voetballen kunnen ze heel goed, maar qua raffinement en hardheid legde mijn clubje het af tegen de hoofdstedelingen.

De nederlaag was te verteren, beter dan een week daarvoor, toen in Utrecht werkelijk niets goed ging. Een snipperdag die je jezelf op dit niveau niet kunt toestaan. Dit past ook niet bij het seizoen van PEC Zwolle, waar het voor de winterstop gesmeerd liep. Geluk dwing je af, zeggen ze wel eens. Inderdaad met goed voetbal en een werkinstelling die is gebaserd op inzet en toewijding. Sinds de club heeft uitgesproken dat plaats zeven op de eindranglijst het doel is, lijkt het meer op een banvloek dan een haalbare kaart.

PEC Zwolle is een paar lengtes te klein voor de top van de eredivisie. Dat is geen schande. Laat ik het houden op groot genoeg voor de subtop. Maar dan zal het ontzag van afgelopen zondag moeten worden ingewisseld voor zelfbewustzijn en opofferingsgezindheid. Geen arrogantie alstublieft.

Een mooi voorbeeld van hooghartigheid zag ik zondagmiddag in de rust op de tribune. Het stond nog nul nul. Iets verderop zag ik een PEC supporter. Met zijn rechterhand omvatte hij een plastic glas gevuld met bier. Uit zijn andere hand priemde zijn middelvinger naar het jubelende bezoekersvak. Hij stond zo een behoorlijk tijdje. Zo onbeweeglijk , dat ik even dacht dat hij de rest van zijn vingers was verloren bij een zaagmachine. Die gedachte bleek onjuist toen hij na een minuut of twee het glas verwisselde voor zijn andere hand die toch vijf vingers bleek te hebben.

Nee, zo'n aanmatigende houding past ons niet. Vanzelfsprekend sta je als supporter achter je ploeg. In het heetst van de strijd ben je niet onbevooroordeeld en lever je onbarmhartig commentaar. In ons geval vanuit een blauwwit hart. Op het veld toonden onze mannen teveel respect voor de grote meneren, de fan op de tribune etaleerde dat te weinig.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ons programma de laatste weken veel pittige tegenstanders kende. Dat wordt vanaf komende week wat minder zwaar. Te beginnen komend weekeinde wanneer we ons opmaken voor een provinciale derby in Almelo. Een tegenstander die we kunnen hebben als iedereen bij de les is en bereid om de klus met elkaar te klaren. Vanuit het zelfbewustzijn dat past bij ons Zwollenaren. Een tikkeltje stoer en heel betrouwbaar.

Anton Cramer

Meer berichten

Shopbox