Mike Hauptmeijer heeft een antwoord op de inzet van PSV-aanvaller Luuk de Jong. (foto: Henry Dijkman)
Mike Hauptmeijer heeft een antwoord op de inzet van PSV-aanvaller Luuk de Jong. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Na debuut wil Hauptmeijer meer

De kans was miniem, maar derde doelman Mike Hauptmeijer mocht vorige week tegen PSV voor het eerst de wei in als Eredivisiedoelman. De Lemelervelder heeft nog wel eventjes geduld, maar wil zeker meer. "Volgend jaar wil ik graag speelminuten maken."

(door Erwin Dijk)

En toen moest hij er ineens in. Nadat Diederik Boer twee weken geleden midweeks in de bekerwedstrijd tegen AZ een rode kaart had gekregen, zat Mike Hauptmeijer (20) op zaterdag in Eindhoven op de bank in de topper tegen PSV. Mickey van der Hart stond onder de lat en hoe klein de kans ook was, het noodlot trof ook hem. De doelman kwam ver uit zijn doel, botste met een PSV-aanvaller en kon ook met rood inrukken.

Nauwelijks een minuut had Hauptmeijer om zich klaar te maken. "Toen kwam de spanning er wel even bij. Maar ik had ook al snel de gedachte dat ik hier al die jaren hard voor gewerkt heb. Er kwam gelijk een vrije trap, dus ik moest er direct staan." In de blessuretijd van de eerste helft gleed de doelman bij een corner enigszins weg, waarna PSV-spits Luuk de Jong de 1-0 kon binnenkoppen, maar na de rust weerde Hauptmeijer zich kranig. "Ik heb een paar ballen aardig tegen kunnen houden en als team hebben we het nog best lang vol kunnen houden." Zijn onverwachte debuut ging niet ongemerkt voorbij. Via onder meer WhatsApp stroomden de berichten binnen. "Ik heb heel veel reacties gehad, onder meer van vrienden. Allemaal positief, dus dat was erg leuk."

Na de surprise in Eindhoven wachtte niettemin 'gewoon' weer de realiteit met zijn rol als derde doelman. Op maandag speelt hij doorgaans bij de Beloften, waarna hij op woensdag weer aansluit bij de eerste selectie in de voorbereiding op het weekend. "Het was een mooi moment en het is denk ik ook goed geweest voor mijn carrière, maar ik vind het helemaal niet lastig om weer om te schakelen nar de Beloften. In dat team zitten veel vrienden van mij, dus daar speel ik ook heel graag."

Kriebelen doet het na twee seizoenen als derde doelman echter wel. Zijn contract loopt komende zomer af, maar de club heeft een optie tot verlenging. "Volgend jaar wil ik wel graag speelminuten maken. Bij PEC is die kans voorlopig niet zo groot, maar misschien is verhuur een optie. Daar moet ik binnenkort maar eens met de club over praten. Zwolle is mijn club, dus uiteindelijk is het mijn doel om hier eerste keeper te worden."

Kiezen

Dat laatste is niet zo vreemd. Hauptmeijer werd geboren in Dalfsen, groeide op in Lemelerveld, maar doorliep bijna de hele jeugd bij de Zwollenaren. De kleine Mike was pas negen jaar toen hij voor het eerst de poorten van het toenmalige Oosterenk Stadion binnenliep. "Ik mocht twee testtrainingen doen bij FC Zwolle, maar ook bij Go Ahead Eagles. Ik kon kiezen tussen beide clubs. In die tijd had ik nog niet echt een voorkeur voor één van de twee, maar met Zwolle bleek het allemaal wat praktischer wat betreft het vervoer en dat soort dingen. Dat heeft heel goed uitgepakt."

Het was het begin van een bijzondere periode. "De eerste twee jaar zat ik nog op de basisschool, dus toen reden mijn vader en moeder mij op en neer. Daarna ging ik naar het CSE (Centre for Sports & Education, red.) hier naast het stadion. Dat was een hartstikke leuke tijd, maar het ging wel heel anders dan op een gewone school. Dat begreep ik tenminste uit de verhalen van vrienden, want ik was zelf natuurlijk niet anders gewend. Bij hen ging het op maandag altijd over wat ze in de keet beleefd hadden, wij hadden het altijd over de wedstrijd van dat weekend en of we gewonnen of verloren hadden. Wij volgden alleen de basisvakken en voor de rest draaide het alleen maar om voetbal."

Sportief ging het Hauptmeijer voor de wind, want als B-junior ging hij al vervroegd over naar de A-jeugd en al snel mocht de doelman regelmatig meetrainen met het vlaggenschip. Ook maakte hij andere 'mooie dingen' mee. Zo zat hij als zestienjarige met de hele jeugdafdeling in De Kuip toen PEC de bekerfinale tegen Ajax won. "Fantastisch om daar bij te zijn en het zou geweldig zijn om zoiets als speler ook een keer mee te maken."

Hauptmeijer heeft dagelijks vooral van doen met keeperstrainer Jacques Storm, maar ook het nakende vertrek van assistent-trainer Dwight Lodeweges gaat hem aan het hart. Hij lijkt assistent van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman te worden, maar als coach van Oranje onder 20 riep Lodeweges 'zijn' doelman vorig jaar al een paar keer op voor oefeninterlands. Tot een debuut kwam het niet, maar Hauptmeijer heeft Lodeweges hoog zitten. "Natuurlijk heb ik iets meer met Jacques, maar Dwight is heel belangrijk voor ons. Hij is tactisch heel sterk."

Meer berichten

Shopbox