Marco Spijker op de wedstrijdbanen van het Zwols Kegelhuis.
Marco Spijker op de wedstrijdbanen van het Zwols Kegelhuis. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Zwols Kegelhuis bindt wijkbewoners

De randen van de Zwolse binnenstad zijn in trek als woningbouwlocaties. Al jaren. In de Kamperpoort tekent zich inmiddels een geheel nieuw silhouet af. Achter die scheidslijn zijn en worden nog steeds nieuwe woningen gebouwd. In Dieze zien we het zelfde gebeuren. Bijna geruisloos verandert die karakteristieke wijk. Aan de Van Wevelinkhovenstraat zetelen Het Zwols Kegelhuis en de voormalige Stilo sporthal. De gemeente heeft bedacht dat dit een prachtplek is om te wonen. Maar waar moeten de honderden mensen die wekelijks hun vertier en gezelligheid beleven in het Zwolse Kegelhuis dan heen? Er wordt gespeurd naar alternatieven. Is het wijs om dit sociale hart uit de wijk te snijden?

(door Anton Cramer)

Op een bevroren woensdagmorgen baadt het Zwolse Kegelhuis in de zon. In de winter is het pand vele malen beter te vinden dan in de zomer. Achter grote bomen en wuivend riet ligt het onderkomen idyllisch verscholen. Bij binnenkomst snuif ik de geur van erwtensoep op. Een hond verwelkomt mij ietwat achterdochtig. Beheerder Marco Spijker pakt aan de keukentafel vleespakketten in. Voor de bingo van die middag, waar met name veel oudere wijkbewoners op af komen. Een snertmaaltijd moet de gezelligheid na afloop bekronen.

Marco is een radde prater. Het gezicht van het Zwolse Kegelhuis toont tevens zijn gastvrije kant. Koffie met een praatje.Het gesprek gaat vooral over de eigenwaarde van het onderkomen, de betekenis voor de wijk er om heen. Tussendoor klinken ook zorgen over de plek, waar menig Zwollenaar mooie 'sportieve' herinneringen aan bewaart. Het gebouw mag dan gedateerd zijn en de gezelligheid die menigeen er vindt is wellicht in de ogen van de moderne mens wat ouderwets. Toch voorziet Marco in een behoefte. Wekelijks beoefenen hier de leden van de Zwolsche Kegelbond hun wedstrijdsport, vinden de ouderen van sociëteit Molenzicht er hun vertier en lopen wijkbewoners binnen voor een drankje, leggen er een kaartje of gooien een pijltje in één van de dartborden.

Voorheen telde Dieze twee wijkcentra. Eentje in Oost en de ander in West. Die deuren zijn gesloten. Marco Spijker zorgt voor een warm thuis en daar komen de wijkbewoners en andere Zwollenaren op af. De Zwolsche Kegelbond speelt vanaf 1968 haar wedstrijden aan de Van Wevelinkhovenstraat. Zwolle is de enige stad in Nederland met een eigen Kegelcentrum en het bestuur doet er van alles aan om deze sport in de stad weer te laten gloreren.

Zes wedstrijdbanen telt het centrum. Daarnaast liggen er nog vier houten banen, die alleen voor de gezelligheid worden gebruik. Geïnvesteerd wordt er niet meer in het gebouw. In de wedstrijdruimte vangt een emmertje lekwater op dat door het plafond sijpelt. Vervelend vindt MarcoSpijker dat wel, maar helaas…, het zij zo. Hij trekt zijn schouders op.

Er mag dan gekegeld worden op nationaal niveau en Zwolle mag zich zelfs gelukkig prijzen met een nationaal kampioen. Margriet van Gorkom kroonde zich in 2017 in eigen huis tot Nederlands kampioen kegelen in de dames C-klasse. Toch is het Kegelhuis meer dan kegelen alleen. Als Marco het zou willen zou hij zeven dagen per week er zijn brood kunnen verdienen. Maar een mens heeft ook behoefte aan vrije tijd.

Aan het Simon van Slingelandtplein in Dieze is een alternatieve locatie geboden. Die ruimte is te klein. Spijker ziet daar weinig heil in. "Daar is geen ruimte waar je met groepen kunt zitten." Laat staan dat je daar zes wedstrijdbanen neer kunt leggen. De kegelaars hebben zeker behoefte aan minimaal 40 bij 15 meter.

Het gesteggel over woningbouw op deze mooie locatie schiet vooralsnog niet op. Dat heeft gevolgen voor iedereen die het pand gebruikt. Binnen de muren van het het Zwols Kegelhuis bevindt zich het sociale bindmiddel waar zeker de bewoners van Dieze behoefte aan hebben.

Voor contact met het Zwols Kegelhuis kunt u terecht op www.zwolskegelhuis.wordpress.com. Voor meer informatie over de Zwolsche Kegelbond gaat u naar www.kegelbondzwolle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden