Wouter Marinus in actie tegen PSV. "Die blessures waren natuurlijk heel vervelend. Het is dan heel lastig om jezelf weer in de ploeg te spelen."(foto: Henry Dijkman)
Wouter Marinus in actie tegen PSV. "Die blessures waren natuurlijk heel vervelend. Het is dan heel lastig om jezelf weer in de ploeg te spelen."(foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Marinus wil meer dan tien minuten

Hoewel de resultaten van PEC Zwolle even wat minder zijn, begint voor Wouter Marinus de zon weer voorzichtig te schijnen. Voor het eerst dit seizoen stond hij twee wedstrijden op rij in de basis. "Persoonlijk had ik pech dat het team als een gek draaide."

(door Erwin Dijk)

Marinus graaft heel even in zijn geheugen wanneer hij voor het laatst een doelpunt met het hoofd had gemaakt. "Dat moet in de A1 zijn geweest. In het betaald voetbal had ik het in ieder geval nog nooit gedaan." Verrassend genoeg dook Marinus vorige week voor de bekerwedstrijd tegen AZ ineens op in de spitspositie. "Ik hoorde het pas op de dag van de wedstrijd, maar we hadden al wel op die manier getraind. De trainer dacht dat ik in het druk zetten van waarde kon zijn. Eigenlijk speelde ik als een '9,5', want ik liet me veel inzakken zodat andere jongens in die ruimte konden duiken. Op die manier heb ik bij SC Heerenveen in de jeugd ook wel gespeeld, dus het was niet nieuw voor me."

Dat Marinus in de spits geposteerd werd tekent de zoektocht van coach Van 't Schip naar de ideale aanvalsleider. Na Piotr Parzyszek, Stef Nijland, Erik Israelsson en Terell Ondaan is hij dit seizoen al de vijfde kandidaat op die positie. "En nu hebben we Queensy Menig er ook weer bij, dus dat wordt misschien wel nummer zes. De trainers zijn nog steeds aan het zoeken. Ja, daar wordt in de groep ook wel over gesproken. Het zou raar zijn als dat niet zo was."

Ook zaterdag tijdens de verliespartij tegen PSV kwam Marinus 75 minuten in actie. Zijn basisplaatsen volgden op een lange periode met de nodige blessures en frustraties. Nadat Marinus twee seizoenen geleden doorbrak en 31 competitiewedstrijden in actie kwam, volgden in de anderhalf jaar daarna slechts een kleine twintig wedstrijden en voornamelijk invalbeurten. Zo miste hij een groot deel van de voorbereiding op dit seizoen vanwege een hamstringblessure. "Die blessures waren natuurlijk heel vervelend. Het is dan heel lastig om jezelf weer in de ploeg te spelen. Het verschil in intensiteit tussen de Eredivisie en de wedstrijden bij de Beloften is heel groot. Eerder dit seizoen tegen VVV stond ik in de basis en toen was ik na een uur echt kapot. Tegen AZ heb ik 90 minuten gespeeld. Toen was ik ook wel moe, maar ik kon hem in ieder geval uitspelen. Ik heb het gevoel dat ik er weer aan toe kom om hele wedstrijden te spelen. Daarnaast had ik persoonlijk natuurlijk de pech dat het team als een gek draaide."

Makkelijk vond hij het niet om week na week voornamelijk toe te moeten kijken. "In het begin had ik er veel moeite mee wanneer ik fit was en niet speelde. De wedstrijd is het hoogtepunt van de week. Daar leef je naartoe en het is gewoon heel vervelend als dat wegvalt. Ik heb daar ook wel met meerdere mensen over gesproken, waaronder de trainer. Hij zei dat ik hard moest blijven werken en dat mijn kans dan vanzelf weer zou komen. Dat heb ik gedaan en gelukkig mocht ik vorige week dus weer in de basis starten." Met de korte invalbeurten die hij dit seizoen al diverse keren maakte, neemt Marinus geen genoegen. "Als het nodig is doe je het natuurlijk, maar echt bevredigend is het niet om tien minuten mee te doen."

Nu de transferperiode er weer op zit, weet ook Marinus waar hij de komende maanden aan toe is. Mustafa Saymak, één van zijn veelbesproken concurrenten, maakt immers het seizoen af bij PEC. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet in de gaten heb gehouden. Maar Mustafa is een goeie gast en het is goed voor het team dat hij er nog is. Nu is het aan mij om het de trainer lastig te maken op het moment dat Mustafa bijvoorbeeld een keer geblesseerd of geschorst is."

Naast zijn carrière als speler was Marinus tot voor kort ook nog assistent-trainer bij het eerste elftal van zijn jeugdclub ZZVV uit Zuidwolde. Dat bijbaantje liet hij eind vorig jaar echter voor wat het was. "Het was op zich wel te combineren, maar het verschil in mentaliteit was gewoon te groot. Als we met PEC bijvoorbeeld op zondag speelden en op zaterdag trainden, dan moest ik me haasten om op tijd voor de wedstrijd van ZZVV te zijn. Maar dan kwam ik daar en dan hoorde ik dat een aantal jongens de avond ervoor tot laat in de kroeg had gezeten. Aan dat soort dingen ging ik me steeds meer ergeren. Het zijn allemaal vrienden van mij en die vriendschap wilde ik niet op het spel zetten." Het levert de middenvelder in zijn vrije tijd meer rust op, maar niettemin trekt het trainersvak hem aan. "Ik wil er later waarschijnlijk wel meer mee gaan doen. Nu train ik alleen nog de F1 en dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Die jongens zitten tenminste niet in de kroeg."

Meer berichten