Marit Otto en Kirsten Notten. "Door van afval een Madonna te maken, kunnen we de betrokkenheid bij onze aarde versterken." (foto: Sigrid Aalfs)
Marit Otto en Kirsten Notten. "Door van afval een Madonna te maken, kunnen we de betrokkenheid bij onze aarde versterken." (foto: Sigrid Aalfs)

Klimaatmadonna in klooster


Zwolle - Het Dominicanenklooster en de Zwolse kunstenares Marit Otto maken een nieuw beeld van Maria als Moeder Aarde, de Klimaatmadonna. Ze wordt gemaakt van schoon afval en restmateriaal. Met dit project vragen ze aandacht voor aarde en klimaat. "Door afval te bewaren en er iets moois van te maken, kunnen we de betrokkenheid bij de aarde versterken", legt Kirsten Notten, programmamaker van het klooster, uit. Iedereen mag schone plastic zakken en oude voet- of skippyballen brengen. Ander afvalmateriaal is er al.

(door Sigrid Aalfs)

"Ik hou veel van de aarde, we zijn allemaal verbonden met elkaar; de bomen, rivieren, de sprinkhanen, de krokusjes die nu opkomen; we horen met zijn allen bij elkaar", vertelt Notten. "Door klimaatverandering lijkt het erop dat de helft van de levende wezens aan het verdwijnen is. Delen van de aarde zullen heel heet en droog worden. De zeespiegel stijgt, ook bij ons. We moeten beter zorgen voor de aarde."

Kunstenaar Marit Otto is ook zeer betrokken bij het milieu en het klimaat. "Ik snorkelde ooit in het Caribische gebied, en zag hoe prachtig de zee, het koraal, en de dieren daar zijn. Maar de zeeschildpadden kunnen stikken door het opeten van de plastic zakjes in het water. Ik wilde daarom wat doen als kunstenaar. Daaruit ontstond het tassenproject 'Take me bag', ook in het kader van recycling."

Naast het maken van de Madonna is er een drieluik 'Klimaatvertellingen'. De eerste avond 'Verlangen' heeft inmiddels plaats gevonden, de tweede avond is 'Treuravond' waarin een film wordt gekeken die aansluit bij het thema, en er wordt naar verhalen en muziek geluisterd.

Bij het maken van de Klimaatmadonna wordt Otto geholpen door Cibap-studenten; zij maken het gezicht en de handen van de Madonna. Zwollenaren kunnen helpen met het inzamelen van schoon afval. Studenten van Landstede maken een Groene Krant met verhalen over groene initiatieven in Zwolle. Kinderen van basisschool de Wingerd en kinderen betrokken bij het Dominicanenklooster, verzamelen schoon afval en maken versieringen. Van plastic zakjes gaan mensen een mantel voor de Klimaatmadonna maken. Ter afsluiting wordt met Earth Hour, de Wereld Natuur Fonds- dag voor de aarde op 24 maart, de Klimaatmadonna naar de Grote Markt gedragen. Uiteindelijk wordt ze in een van de kloostergangen neergezet. "Het is leuk als mensen het dan kunnen zien; ze gaan dan nadenken, en geraakt worden. Het kan ook een plek krijgen in een viering."

www.kloosterzwolle.nl

Meer berichten