Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. De januari-uitgave ging over zinvol leven. Deze keer breng ik het thema positief denken in. In de vitaliteitspiramide van Sonnevelt, waar ik graag mee werk, heeft dat een belangrijke plek. In coaching en training merk ik ook wat gedachten doen met mensen. Hoe het hun gedrag en welzijn bepaalt en die van de omgeving. Deze week, in een masterclass door arbeid- en organisatiepsychologe Louise Boelens, werd dat nog weer eens bevestigd. "Mensen met een negatieve mindset, leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een positieve mindset". Een indrukwekkend verschil.

Mijn motto is; je kunt niet de wind bepalen, wel hoe je de zeilen zet. Kortom, ik geloof dat je invloed hebt op je eigen werk en leven. Hoe is dat bij jou? Ben jij meestal positief of eerder negatief met je gedachten? Negatieve gedachten kenmerken zich door veel piekeren, (te) kritisch op jezelf zijn, niet zo makkelijk hulpvragen, je vaak slachtoffer voelen, jezelf negatief vergelijken met anderen, geloven dat je het toch niet kunt, etc. Maar weet je dat 80 procent van onze gedachten niet waar is. We zijn dus vaak bang voor iets wat nooit waarheid wordt. Best jammer van die negatieve energie toch?

Het zijn niet de problemen die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen die problemen aankijken. Stel je bent verliefd en de ander reageert, in jouw ogen, niet snel genoeg op jouw whatsappjes. Dan kun je gedachten hebben als; zie je wel ik ben niet leuk genoeg, hij ziet me niet zitten, hij zal wel een ander hebben, etc. Maar het is jouw bril waar je door kijkt, dus wie zegt dat het waar is. Of wat ik tegenkom; mensen van 50-plus die overtuigd zijn dat zij toch geen andere baan meer vinden, omdat ze te oud zijn. Dus waarom zouden ze moeite doen. Terwijl er ook 50-plussers zijn die geloven dat ze wat te bieden hebben en gewoon worden aangenomen. Uit een onderzoek van het UWV een paar jaar geleden bleek dat mensen die geloofden dat ze (snel) weer een baan zouden vinden, ook echt eerder weer werk hadden dan mensen die er niet in geloofden. Hoe je denkt (en die energie straal je ook uit) heeft dus consequenties.

Je kunt, met wat oefening, leren positiever te denken. Het begint bij bewustwording. Probeer eens om voor elke negatieve gedachte minimaal twee positieve gedachten te bedenken. Spreek ze ook uit en durf hulp te vragen. Mensen met negatieve gedachten kennen over het algemeen veel ja-maars, echter een ja-maar is eigenlijk gewoon een nee. Daarmee kun je gaan oefenen met de omdenktechniek, van vastdenken naar omdenken. Dus hoe buig je de ja-maars om naar ja-en. Als je naar het strand rijdt in Noordwijk en het regent als je aankomt. Wat doe jij dan? 1) Het zou helemaal niet regenen volgens buienradar, nu is onze dag verpest. 2) Het wordt wel weer droog, we gaan eerst een bakje koffie doen. 3) Door de regen is het rustig op het strand, dus hebben we lekker alle ruimte.

Wat voor invloed heeft jouw mindset op jouw vitaliteit? Welke bril zet jij op in 2018?

Met vitale groet,
Heidy Bolwijn

Meer berichten