Anne- Lieke, Feliz n Bengt van De Werkschuit zijn zich bewust van het milieu;ze prikken afval van hun schoolplein. (foto: Sigrid Aalfs)
Anne- Lieke, Feliz n Bengt van De Werkschuit zijn zich bewust van het milieu;ze prikken afval van hun schoolplein. (foto: Sigrid Aalfs)

Kinderen Werkschuit groen bezig

Zwolle - "Bewustzijn van natuur hebben we echt nodig. Als kind, als mens, is de biologische wereld heel belangrijk," vindt directrice Mirjam van der Meijden van basisschool De Werkschuit aan de Rijnlaan. "Eén keer per maand onderzoeken de kinderen iets in de natuur. Nu zijn ze bezig met bomen hier vlakbij." Bengt, Feliz en Anne-Lieke uit groep acht zijn zich aan het eind van het interview ervan bewust hoe groen ze wel niet bezig zijn.

(door Sigrid Aalfs)

OBS De Werkschuit kreeg twee jaar geleden het predicaat Biologie Plus School als eerste in Overijssel. De school volgde een traject van drie jaar in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Biologie. De docenten maken lessen rond biologie, en koppelen er technieklessen aan."We wilden het predicaat graag hebben, omdat het mooi zou passen bij de Werkschuit, " legt Van der Meijden uit. "De school is in de jaren 70 opgezet. Toen waren de meesters en juffen al bezig met groen, vanwege de parkachtige omgeving." De school heeft kippen, konijnen, vissen en een schildpad, die door de kinderen verzorgd worden. "Elke leerling uit groep acht doet dit samen met een kleuter; zo leren ze goed voor elkaar te zorgen."

Feliz vertelt dat ze met het vak biologie veel buiten zijn. "We zien hoe een bloem eruit ziet, een boomblad, en hoe een boom groeit; ik leer daar van, vind het interessant om te weten. Ik zie het in het echt, niet in een boek. "We hebben geleerd over zwaartekracht, door testjes met emmertjes water in ons leslokaal", vertelt Anne-Lieke enthousiast. "We hebben veel speelruimte buiten bij de school, veel bosjes, bomen; we doen er leuke spelletjes; tikkertje, verstoppertje en buskruit", vult Bengt aan. "We mogen in bomen klimmen tot een bepaalde hoogte, waar de leraar ons nog uit kan halen."

Ook zijn de kinderen actief met het scheiden van afval. "Wij hebben de bakken voor papier, plastic, gft, en restafval, en ook is er een compostbak buiten", zegt Feliz. Wij van groep acht legen deze en zetten ze aan de weg. Ik vind het wel belangrijk afval te scheiden, glas kan weer gerecycled worden, als je het op kleur inzamelt, dan kan er weer wat mee gedaan worden. Dit doe je gewoon."

Naast dit alles is De Werkschuit een gezonde school vanuit het GGD-programma voor gezonde leefstijl en voeding. "We hebben les gehad over suiker; wat zit er precies in een product, en hoeveel. Er zit onvoorstelbaar veel suiker in cola", vertelt Bengt. "Nu kijk ik ook op een product wat we thuis hebben, wat erin zit qua suiker." "De kinderen worden zich goed bewust van wat ze eten en drinken", vult Van der Meijden aan. Bengt's conclusie van dat biologieproject; eet overal niet te veel van.

Meer berichten