Foto: Anton Cramer
Column

Grote meneer

Er was eens een jongen die aardig kon voetballen bij een club uit de hoofdstad. Hij schopte het daar tot de A2. Daarmee had hij wat betreft de hoofdstedelingen zijn plafond bereikt. De scouts van PEC dachten daar anders over. Hij verhuisde naar Zwolle. Vorig jaar viel hij af en toe in. De kenners op de tribune zagen het al. Die kon er niet veel van. Snel afscheid van nemen. Dat gebeurde niet. Sinds dit seizoen voetbalt hij bijna wekelijks. Elf keer in de basis dit seizoen. Een jongensdroom kwam uit en hoe.

Amper twintig jaar oud kijkt hij je wat bedeesd aan op de foto. Een krullenbol, vlassige beharing op wangen en kin. Hij moet nog een meneer worden. In Zwolle heeft hij het naar zijn zin en begint te groeien in zijn rol van centrale verdediger. Een maandje geleden kreeg hij een telefoontje. Van Manchester City, de huidige lijstaanvoerder in Engeland aan de lijn. Een zeer kapitaalkrachtige club, waar heel veel voetballers op de loonlijst staan. Rond de tachtig, telde ik op de site. Na dit seizoen nemen we wel afscheid van 'Flippie', zoals ik iemand op de tribune laatst haast liefkozend hoorde zeggen. De aanstaand Engels kampioen maakt tweeënhalf miljoen euro over naar Zwolle. Een recordbedrag in de geschiedenis van PEC.

Zo zie je maar, geef jonge mensen de kans om te groeien. Dat is de verdienste van PEC en in het bijzonder die van onze huidige trainer. Supporters langs de lijn laten in hun adrenalinestoot zich vaak te snel verleiden tot harde oordelen Ook ik heb last van kort door de bocht jurering in het vuur van het spel. Ik zal de nonchalante hakbal van Philippe in de eerste wedstrijd van dit seizoen niet snel vergeten. Verguizen en bewieroken, termen die naast elkaar staan in het handboek van de voetbalsupporter.

Vergeet niet dat we wekelijks naar jonge knapen kijken, die steeds vroeger in het eerste team worden opgesteld. Die knullen zijn nog lang niet top. De druk van presteren is voor hen groot. Dat liet onze 'Flippie' afgelopen week ook zien. In de bekerwedstrijd in Alkmaar leek het of hij voor een vol stadion wilde bewijzen waarom de Engelse topclub zoveel geld voor hem neer legt. Om het maar mild te zeggen, daar slaagde hij niet helemaal in. Z'n geldingsdrang was groter dan zijn kunnen op dat moment. Een grote meneer worden, heeft tijd nodig.

Hij brengt dus veel geld in het laatje en dat is hard nodig om dit team te versterken. De afgelopen drie wedstrijden hebben dat zonneklaar aangetoond. Het basisteam kende door blessures en schorsingen te weinig steunpilaren. Hun vervangers zijn te licht voor dit niveau. Bovendien is de Zwolse aanval onmachtig. Eén doelpunt in drie wedstrijden is te weinig voor een ploeg die meedoet met de grote meneren.

De wedstrijd van zaterdag in de lichtstad geeft hoop, want de gemankeerde Zwollenaren lieten bijna de hele eerste helft goed voetbal zien.

Dat de tegenstander een Zwollenaar uit de wedstrijd schopte en onze doelman met rood van het veld moest, betekende de ommekeer. Deze opgaande lijn is mijn baken voor het vertrouwen in de komende wedstrijden.

Meer berichten