Geslaagde eerste editieBoekenruilmarkt 'Boeken durven delen'

Zwolle - In Focus op Verbinding aan de Zerboltstraat werd zaterdag de allereerste internationale Boekenruilmarkt 'Boeken Durven Delen' plaats. Op de door GroenLinks Zwolle georganiseerde markt kwamen veel bezoekers af. Naast het ruilen van boeken werden er ook verhalen verteld en gedichten voorgedragen.

De uit Syrië gevluchte dichter Moustafa Kalo vertelde over zijn speciale band met Zwolle. Zijn eerste drie maanden in Nederland verbleef hij in Zwolle, in de noodopvang in de IJsselhallen. Hij werd hier heel warm en liefdevol opgevangen en mede daarom heeft onze stad een bijzonder plekje in zijn hart.

Verhalenverteller Guus Puylaert vertelde een mooi Russisch verhaal, waarbij hij zichzelf begeleidde op gitaar. Het publiek zat ademloos te luisteren. Hennie Halfwerk en Marga Zwanenburg zijn allebei al heel lang blind. Zij lieten horen en zien hoe blinde mensen lezen. Hoe lees je bijvoorbeeld een kaart? Hoe dik is een boek in braille? Op alle vragen kwam een antwoord en uiteraard lazen beiden ook een mooi verhaal voor aan de aanwezigen.
 

GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen kan lezen en boeken voor alle mensen toegankelijk zijn. Er zijn heel veel Nederlandse boeken in omloop via tweedehands fora of via ruil- of weggeefplekken in de wijken. Maar juist voor mensen die geen Nederlands spreken of lezen, is op deze plekken veel minder aanbod beschikbaar. Op deze Internationale boekenruilbeurs waren dan ook boeken in veel verschillende talen te vinden. Roemeens, Fries, Duits, Engels, Arabisch en natuurlijk ook gewoon Nederlandse boeken lagen mooi uitgestald op de tafels.
 
Een groot aantal boeken wisselde van eigenaar. Bijna iedereen bracht wel iets in en nam een stapeltje nieuw leesvoer mee naar huis. De organisatie kijkt dan ook tevreden terug op deze eerste editie.

Meer berichten