Fysiektrainer Jan Borghuis is sinds december verbonden aan PEC Zwolle. "Ik overleg bijvoorbeeld met de trainers over de voetbalconditietraining die meestal in het eerste deel van de week plaatsvindt." (foto: Erwin Dijk)
Fysiektrainer Jan Borghuis is sinds december verbonden aan PEC Zwolle. "Ik overleg bijvoorbeeld met de trainers over de voetbalconditietraining die meestal in het eerste deel van de week plaatsvindt." (foto: Erwin Dijk) (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

Jan Borghuis zet spelers PEC Zwolle op spanning

Zwolle - Fitheid. Het is één van de belangrijkste wapens van PEC Zwolle dit seizoen. Al zes keer wist de ploeg dit seizoen een achterstand om te buigen in een overwinning. Aan fysiektrainer Jan Borghuis de taak om de spelers in vorm te houden. "Wanneer je dominant speelt, word je wellicht minder snel moe."

(door Erwin Dijk)

Precies een maand is hij bezig en Jan Borghuis (32) begint zijn weg in het MAC3PARK Stadion al aardig te vinden. Vrijwel dagelijks staat hij op het veld om leiding te geven aan onder meer loop-, kracht- en conditietrainingen. "Ik overleg bijvoorbeeld met de trainers over de voetbalconditietraining die meestal in het eerste deel van de week plaatsvindt. In de loop van de week bouwen we de 'trainingsload' op en op de dag voor de wedstrijd probeer ik ervoor te zorgen dat de spelers fysiek gezien lekker op spanning staan."

Bijna drie jaar lang was Gerhard Wermink verantwoordelijk voor de fysieke gesteldheid van de PEC-selectie, maar hij kondigde begin december aan per 1 januari te vertrekken naar het Noorse Rosenborg. Al snel kwam Borghuis in beeld. "Ik kreeg halverwege december een telefoontje met de vraag of ik wellicht interesse had om Gerhard op te volgen. Ik ken hem al vanuit mijn tijd bij FC Twente en we dronken af en toe nog een kopje koffie samen. Ik vermoed dat hij mijn naam genoemd heeft."

Het telefoontje uit Zwolle kwam niet ongelegen voor Borghuis, want bij de Tukkers was er in de voorgaande periode het nodige veranderd. "Ik heb prima gewerkt onder Alfred Schreuder en René Hake als hoofdtrainers. In oktober werd Gertjan Verbeek hoofdcoach en hij heeft een wat andere manier van werken ingevoerd. Volgens hem moesten de trainers van de teams volledig zelfstandig de periodisering bepalen, zonder vooraf te overleggen met de fysiektrainers. Daarnaast werd Gertjan ook technisch manager, dus ook op andere vlakken kreeg hij natuurlijk het nodige te zeggen. We hadden als fysieke staf een mooie werkwijze opgebouwd en ik vond het jammer dat dat zomaar overboord gegooid werd omdat er een nieuwe trainer kwam. Het was niet zo dat ik weg moest, maar ik was wel blij dat PEC Zwolle belde."

Periodisering. Menig trainer in zowel het betaalde voetbal als het amateurvoetbal zweert bij het systematisch plannen van trainingen. Borghuis legt het principe uit. "We hebben elke week een voetbalconditietraining, waarin we een bepaalde doelstelling hebben. De ene keer gaat het om intervaltraining, de andere keer om duurtraining. Bij interval speel je meer korte en kleine partijspellen, bij duurtraining langer en op een groter veld. Daar breng je structuur in aan. Het wordt steeds zwaarder, waardoor de spelers steeds een stapje meer moeten zetten."

Al die kennis – en nog veel meer – deed Borghuis onder meer op tijdens zijn studie Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. "Daarna ben ik een promotietraject ingegaan. Ik heb onderzoek gedaan voor een arts in Twente die meer wilde weten over het meten en trainen van 'core stability', ofwel rompstabiliteit. Daarvoor heb ik onderzoek gedaan bij FC Twente en zodoende ben ik bij die club binnengerold. Ik ben begonnen bij de jeugdopleiding en uiteindelijk bij het eerste elftal terechtgekomen."

Veel heeft Borghuis in zijn eerste weken in Zwolle nog niet veranderd, maar dat wil niet zeggen dat hij alles bij het oude laat. "Het gaat nu goed, dus zou het raar zijn om de zaken ineens 180 graden om te draaien. Maar ik heb wel ideeën die ik op termijn wil doorvoeren. Het kan gaan om de opbouw van trainingsvormen, bijvoorbeeld met meer 'high intensity runs', maar ook hoe je de krachttraining invult. Het zijn nuanceverschillen en grotere veranderingen kun je het best in de voorbereiding toepassen en niet middenin een seizoen."

Met de fitheid van de eerste selectie zit het dit seizoen wel goed, getuige onder meer de zes wedstrijden die PEC Zwolle na een achterstand nog wist om te zetten in winst. Toch wil Borghuis niet oordelen over de afgelopen jaargang, waarin de ploeg in de slotfase van wedstrijden vaak een stuk minder fit oogde. "Ik hoor wel van spelers dat er dit jaar in de voorbereiding harder getraind is dan vorig jaar, maar ik was er niet bij dus kan ik er moeilijk iets over zeggen. Wel is het zo dat de manier van spelen veel invloed heeft op hoe je een wedstrijd uitkomt. Wanneer je dominant speelt en veel balbezit hebt, word je wellicht minder moe dan wanneer je de hele wedstrijd achter de tegenstander aan loopt. Misschien waren sommige jongens vorig jaar wel net zo fit als nu, maar viel dat gewoon niet op."

Jan Borghuis kende zelf een fraaie carrière in de bovenste regionen van het amateurvoetbal. Via de jeugd van Excelsior'31 uit Rijssen belandde hij daar in het eerste elftal. Omdat hij ging studeren in Groningen en op en neer reizen niet te doen bleek, vertrok hij naar ACV in Assen. Later keerde hij terug in Rijssen, om nog twee jaar in de Topklasse te spelen. Momenteel speelt Borghuis alleen nog zaalvoetbal bij Excelsior'31.

Meer berichten