Column

'In het pak genaaid'

In mijn vorige column hoopte ik op een D-day in de Zwolse raad rond de motie tegen het laagvliegen over onze stad. Wel, die is er gekomen want unaniem stemde de raad in om 'eerst het luchtruim te herindelen en dan pas (hoger) te gaan vliegen'. Reden om de vlag uit te steken? Helaas, daarvoor is het nog veel te vroeg, want de Schiphol-lobby is sterk en misleiding wordt daar niet geschuwd.

Wat te denken van de verspreking van de CEO van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) Michiel van Dorst. Deze oud-piloot van de KLM meldde onlangs dat het onmogelijk toegezegd kan worden dat herindeling van het luchtruim een eind gaat maken aan het laagvliegen vanaf Lelystad Airport. Een forse streep door de rekening van ons allen die onder die omstandigheden wel akkoord wilden gaan met de vakantievluchten uit de polder. Volgens van Dorst is de situatie echter veel te complex en er is geen enkele overeenstemming met Duitsland en België. Ondanks een herindeling in 2023 zal er waarschijnlijk op lage hoogte gevlogen moeten blijven worden.

Mensen die rond Schiphol wonen zullen niet raar opkijken over deze gang van zaken. Zij worden immers al jaren met verkeerde informatie op het verkeerde been gezet. Iedere keer weer draait het uit op meer vliegtuigen, meer lawaai, meer uitstoot. Bezwaren maken en klagen helpt niet. De Schiphol maffia is machtig en heeft zijn tentakels overal.

Toch ben ik wel blij met de 'slip of the tongue' van de CEO. Het geeft aan hoe het echt zit en daar kunnen wij ons voordeel mee doen. Immers, directeur van Dorst is ongetwijfeld een invloedrijk man, maar hij beslist dit niet. Dat is en blijft een taak voor de politiek. Gelukkig lijken daar inmiddels steeds meer volksvertegenwoordigers wakker geworden. Hopelijk nemen zij straks geen genoegen met de onzekerheid die de LVNL over de toekomstige situatie laat bestaan. Hopelijk koppelen zij de start van Lelystad onlosmakelijk aan een herindeling die tot gevolg heeft dat laagvliegen niet nodig is. Zo niet, dan zijn wij de pineut. Dan wordt straks begonnen met de vakantievluchten en tegen de tijd dat de 10.000 vluchten bij de start zijn gegroeid naar 40.000 of misschien wel het dubbele blijkt dan dat het laagvliegen niet veranderd kan worden.

Of het zo gaat? Het zou mij niet verbazen. Mogen we er op vertrouwen dat de CU straks bij de stemming de rug recht houdt? Of wordt er alsnog een dealtje gemaakt met de koopzondagen als ruilmiddel? Ook het stemgedrag van D66 vertrouw ik voor geen meter. Zeker nu ik weet dat de echtgenoot van Pia Dijkstra de voorzitter is van de Raad van Toezicht van de LVNL. Dus neen, ik ben er niet gerust op. Ik herhaal daarom graag de woorden van Leon Adegeest, voorzitter van de actiegroep Hoog Overijssel, dat wij ons niet door de Schiphol-maffia 'in het pak moeten laten naaien'. Alle schroom overboord en alle politieke krachten mobiliseren: wij willen alleen hoogvliegers!

Frits Smit

Meer berichten