Column

De laatste

Iets meer dan vier jaar kon je maandelijks mijn schrijfsels over je loopbaan of je studie hier lezen. Dit is de laatste in die lange serie columns.
In die vier jaar is er van alles voorbijgekomen. Onderwerpen over hoe je makkelijker kunt netwerken, wat je al dan niet op je cv moet zetten, of waar je rekening mee moet houden als je een studie of ander werk kiest. Dat je focus moet hebben als je een andere richting uit wilt, of dat je kunt proberen in je huidige werk wat meer uitdagingen te vinden (baanboetseren).

De reacties waren meestal heel leuk en positief, waarvoor uiteraard mijn eeuwige dank. Het meeste bijgebleven is bijvoorbeeld de twee-luik "Afgewezen". Mensen herkenden zich (helaas) maar al te goed in alle redenen die zij te horen krijgen als ze solliciteren maar niet bij de uitgenodigde kandidaten zitten. Dat gaf in mijn ogen duidelijk aan dat daar nog wel een oorlogje te winnen valt op het gebied van communicatie vanuit P&O-afdelingen of recruiters.

Op het gebied van studiekeuze waren de columns over allerlei rare benamingen of hippe opleidingen een bron van herkenning. Jongelui die voor hun studiekeuze staan, lopen bij voorbaat al vast omdat ze niet weten wat opleidingen inhouden omdat ze Engelstalige (en dus moderne?) titels hebben. Ze hebben geen idee ze dan precies gaan doen. Een tweede oorlogje om uit te vechten, lijkt me.

En als we het dan toch hebben over moderne namen dan wil ik bij deze nog even de aandacht vestigen op het recente beroep van BIM-modelleur. Daarbij werk je voor een bouw- of installatiebedrijf aan 3D-modellen van gebouwen waarin je alle informatie verwerkt. Dat betreft dan niet alleen de stenen, maar ook kabels, leidingen, enzovoorts. Het is een voorbeeld van een beroep waar nu grote behoefte aan bestaat. Dus als je overweegt om je te laten om- of bijscholen: Nu is het moment!

Onlangs werd een lijstje vrijgegeven door het UWV waarin nog meer beroepen staan met grote tekorten aan mensen. Een deel daarvan heb ik ook al in mijn columns aan bod laten komen, maar nog even heel kort voor iedereen die toch iets zoekt om zijn toekomst te bepalen:
- Bouw, Industrie, ICT, Vervoer & Zorg

Of ik dan vanaf nu stop met schrijven? Nee hoor, je vindt me nog wel als correspondent van diverse interviews in deze krant. Dus me helemaal missen hoeft echt niet. Daarnaast blijf ik op een andere manier vindbaar en leesbaar. Mijn blog op mijn website bijvoorbeeld. Of als je in het onderwijs werkt: als auteur van artikelen of cursusmateriaal. En nog altijd zit er een derde boek in mijn hoofd verstopt, maar die laat zich nog steeds niet op papier zetten. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, zeggen ze toch? Dus wie weet, ooit…

Hopelijk tot elders in Zwolle! Hartelijke groet,

Carine Vos (Studiekeuzebegeleider)

Je vindt me op: www.richtingwijzeradvies.nl

Meer berichten