School van Vasari van start

Zwolle - Luc Onderbeke, Taoufik Kerkeni en Gijsbert Berends, kunstenaars en docenten in de autonome kunsten en de kunstbeschouwelijke vakken, starten zaterdag 3 februari met de School van Vasari. 

Dat is een creatief-theoretische school waarin de artistieke praktijk en filosofische beschouwing hand in hand gaan.

De School van Vasari richt zich niet alleen op de klassieke beeldende vaardigheden, zij streeft ook naar de ontwikkeling van een kritische geest. De school biedt een programma waarin de cursist niet alleen het klassieke en moderne tekenen oefent, maar ook wordt uitgedaagd, door het filosoferen en het kritische denken verder te ontwikkelen.


Voor de naamgeving kwamen Onderbeke, Kerkeni en Berends op de naam van Vasari, kunstenaar en kunsthistoricus uit de Italiaanse Renaissance. Giorgio Vasari (1511-1574) was een schilder en architect uit de Italiaanse Renaissance en een van de eerste kunstcritici. Hij schreef biografieën van Italiaanse kunstenaars zoals Michelangelo en Rafaël. Rond de periode dat Vasari aan het werk ging als architect besloot hij een boek te schrijven; Vite. Met dit boek is de kunstgeschiedenis begonnen en nog steeds is het een van de belangrijkste biografische bronnen van de Renaissancekunst voor kunsthistorici.

Vasari vormt een inspiratiebron voor de lessen die aangevuld worden met relevante filosofie en de praktijk van het filosoferen, om vervolgens praktisch aan het werk te gaan met o.a. de mensfiguur, het stilleven en het landschap als onderwerp, zoals in de tijd van Vasari.

De school van Vasari start op zaterdag 3 februari in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat 3. De cursus bestaat uit een tien lessen, telkens van 9.30 tot 12.30 uur en is bedoeld voor iedereen van 15 jaar en ouder. 

Meer informatie via Gijsbert Berends, gijsbert232@hotmail.com 

Meer berichten