Even stilstaan langs de Autobahn

Zwolle -De documentaire 'Snelwegkerk' is is zondag 4 februari om 15.00 uur te zien in Filmtheater Fraterhuis. Regisseur Elsbeth Fraanje uit Gouda won een Gouden Kalf in de categorie 'beste korte documentaire' op het Nederlands Filmfestival met de 53 minuten durende film. De film gaat over de bezoekers van kapelletjes langs de Duitse Autobahn.

Voor de jonge documentairemaker was Snelwegkerk haar derde film en tevens derde nominatie sinds haar afstuderen. Toch kwam de prijs als een volkomen verrassing. "Je hoopt natuurlijk dat jouw film als beste uit de bus komt, maar in dezelfde categorie zaten nog twee prachtig gemaakte films. Het is al leuk om genomineerd te zijn, maar winnen is natuurlijk nog veel leuker", vertelt Elsbeth.

Langs de Duitse snelwegen staan bij verschillende parkeerplaatsen eigenaardige gebouwtjes, die als een soort kapelletje openstaan voor publiek. Elsbeth raakte gefascineerd door deze gebouwtjes. "Het heeft iets bizars, die gebouwtjes langs de snelweg. Wat drijft mensen om hiernaar toe te komen en wat denken ze hier te vinden. De 'wensboekjes' die er lagen, waarin bezoekers hun diepste verlangens, hartstocht en angsten hadden geschreven, waren al indrukwekkend, maar ik wilde in contact komen met die mensen."

Dus hing Elsbeth briefjes op in de kapelletjes, waarin ze uitlegde waar ze mee bezig was. In totaal reageerden 20 mensen, waarvan vier worden geportretteerd in de film. Zo is een stoere trucker te zien, een atheïst, wiens vriend op de snelweg is overleden. Regelmatig stopt hij bij een kapelletje om een kaarsje aan te steken. Maar ook een man, die dagelijks op weg naar zijn werk langs een kapelletje ging. Hij is inmiddels met pensioen, maar bezoekt de kapel nog dagelijks.En een vrouw die jarenlang met een groot hartstochtelijk geheim rondliep en daarover openhartig vertelt. "Soms wordt mij gevraagd of ik de verhalen zelf heb verzonnen, maar zulke verhalen kun je niet verzinnen. De realiteit is soms absurder dan wij kunnen verzinnen."
Elsbeth is blij dat ze de film heeft kunnen maken, zoals ze het voor ogen had. "Ik zoek naar thema's die onderhuids verborgen zitten en ik laat mensen graag hierover nadenken. Ik heb laten zien hoe vier compleet verschillende mensen in het leven staan en ieder op hun eigen manier omgaan met problemen. Ik hoop dat de film de kijkers inspireert om na te denken over hun eigen leven. Dus ja, er zit wel degelijk een boodschap in de film."

Regisseur Elsbeth Fraanje is zondag in het Fraterhuis. Zij geeft geen inleiding, maar na de film gaat ze graag in gesprek met bezoekers.

Meer berichten