Terell Ondaan. "Ik kan ook in de spits spelen, dat is voor mij geen probleem. Ik trek wel eens naar de buitenkant en andere spelers komen dan weer naar binnen, dus we hebben op die manier veel variatie voorin." (foto: Henry Dijkman)
Terell Ondaan. "Ik kan ook in de spits spelen, dat is voor mij geen probleem. Ik trek wel eens naar de buitenkant en andere spelers komen dan weer naar binnen, dus we hebben op die manier veel variatie voorin." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Terell Ondaan gaat voor meer salto's

Zwolle - Ontspannen schudt Terell Ondaan na de training wat handen van medewerkers en bezoekers. De aanvaller heeft in korte tijd zijn draai gevonden bij PEC Zwolle en is zichtbaar op zijn gemak. "Je moet het zelf leuk maken in het leven."

(door Erwin Dijk)

Het jaar kon voor Terell Ondaan nauwelijks beter beginnen. Tijdens het trainingskamp in het Spaanse Mijas ondertekende hij een contract dat hem tot halverwege 2020 in Zwolle houdt. "Helemaal top, het was voor mij een duidelijke zaak dat ik hier wilde blijven. Ik voel me hier vanaf het begin al supergoed thuis. Er zijn hier geen egootjes. Ik speelde eerst nog op amateurbasis, maar iedereen deed z'n best om mij goed op te vangen. Echt, ik heb nog nooit gehad dat ik direct al zo'n goed gevoel had bij een nieuwe club."

Hij is het levende bewijs van het cliché dat het in de voetbalwereld 'raar kan lopen', want amper een half jaar geleden leek het voor de aanvaller nog een heel andere kant uit te gaan. Na een seizoen bij Excelsior in Rotterdam vertrok hij naar het Turkse BB Erzurumspor. Nog voordat de Amsterdammer daar zijn contract ondertekend had, ontstonden er echter al problemen met de club. Ondaan zette een streep door de samenwerking, pakte het vliegtuig en was nauwelijks een maand later al weer thuis. Veel wil hij er niet meer over kwijt. "Dat is voor mij een gesloten boek. Honderd procent."

Zodoende zat Ondaan ineens clubloos thuis, totdat zijn broer en zaakwaarnemer eind augustus een telefoontje uit Zwolle kreeg. "De trainer wilde graag een speler met snelheid en diepgang erbij. 'Laat het maar zien', zeiden ze. Ik moest zorgen dat ik weer fit werd en proberen om aan te haken. Ik ben keihard gaan werken en heb veel extra getraind. Ik wilde weer de pijn voelen van het moment dat je denkt dat je niet meer verder kan. Maar juist als je zo vermoeid bent moet je niet stil gaan staan, maar blijven lopen."

De aanvaller wist dat het lastig zou worden om een basisplaats te veroveren, gezien zijn eigen rommelige zomer en de wervelende seizoensstart van PEC. Aanvankelijk moest Ondaan het dan ook vooral doen met invalbeurten, maar zijn inspanningen hadden resultaat. Nadat eerder dit seizoen Piotr Parzyszek, Stef Nijland en Erik Israelsson zonder al te veel succes de spitspositie bemanden, is Ondaan sinds enkele wedstrijden de eerste man in de punt van de aanval. Dat terwijl hij met zijn snelheid en acties juist alle kenmerken van een klassieke buitenspeler vertoont. "Ik kan ook in de spits spelen, dat is voor mij geen probleem. Ik trek wel eens naar de buitenkant en andere spelers komen dan weer naar binnen, dus we hebben op die manier veel variatie voorin."

In zestien competitiewedstrijden maakte hij tot nu toe één competitiedoelpunt, maar over die ietwat magere statistiek maakt Ondaan zich niet druk. "Daar zaten ook veel invalbeurten bij hè… Maar inderdaad, het is wel iets waar ik aan probeer te werken. Dat is trouwens niet omdat ik nu in de spits speel, want voor iedere speler is het altijd lekker om een doelpuntje te maken."

Ondaan genoot zijn jeugdopleiding bij HFC Haarlem, Ajax en AZ, maar toen een debuut in de hoofdmacht bij de Alkmaarders uitbleef en zijn contract niet verlengd werd, koos hij voor Telstar. Daar zette hij een opmerkelijke statistiek op zijn naam: Ondaan maakte er meer doelpunten dan dat hij er wedstrijden in de hoofdmacht speelde. Na vier doelpunten in zijn eerste drie wedstrijden stond Willem II op de stoep en met de Tilburgers promoveerde hij in zijn eerste seizoen meteen naar de Eredivisie. Twee jaar lang speelde hij vrijwel alles, maar op de laatste speeldag van het seizoen 2014/2015 sloeg het noodlot toe. De buitenspeler scheurde de voorste kruisband van zijn knie en was ruim een half jaar uit de roulatie. Begin 2016 keerde hij terug op de velden, om die zomer de overstap naar Excelsior te maken.

Hoewel hij alweer twee jaar fit is, heeft die zware blessure toch zijn sporen nagelaten. Zijn eerste en tot nu toe enige competitiedoelpunt vorige maand thuis tegen AZ vierde Ondaan acrobatisch met een spectaculaire radslag gevolgd door een salto. Sinds zijn debuut in het betaald voetbal in 2013 was het enkele jaren zijn handelsmerk, maar eigenlijk had hij het kunstje al vaarwel gezegd. "Na mijn kruisbandblessure had ik besloten om het niet meer te doen, maar ik verloor een weddenschap met mijn broer. We deden een spelletje FIFA op de Playstation en als ik zou verliezen, zou ik mijn eerstvolgende doelpunt weer op die manier vieren. En het kleinste broertje verliest altijd hè. Of ik train op die salto? Haha, nee hoor, dat kan ik al sinds ik klein was."

Meer berichten