Column

Steeneik


Daar staan ze dan, als kroon op het werk. Twee parmantige steeneikjes, ook wel hulsteik genoemd. Wachters voor de ingang naar de garageboxen achter de Seringenstraat.

Net na de officiële aanplant, met hulp van de ROVA, kenschetste wethouder Ed Anker het klimaatbestendiger maken van dit deeltje Assendorp terecht als een deltaplan in het klein. Schuttingdelen dienen hier namelijk als waterreservoirs en onder een aantal tuinen zijn voldoende kunststofkratten aangebracht om meer dan driehonderd badkuipen vol regenwater op te vangen. Waar mogelijk hebben de bewoners deze stenenrijke omgeving groener gemaakt, bijvoorbeeld met sedumdaken bovenop de garages en minstens twintig geveltuintjes in de straat.
Steeneiken groeien oorspronkelijk in het Middellandse zeegebied, waar ze meer dan twintig meter hoog kunnen worden maar in koudere streken blijven ze aanzienlijk kleiner Anticipeer ik hier met de aanplant van deze exoten op het veranderende klimaat, de opwarming van de aarde? Misschien een beetje, want tot in de jaren zeventig werd de steeneik als niet winterhard in Nederland beschouwd, maar inmiddels doet ie het prima bij ons op een beschutte plek, in goed gedraineerde grond. Deze wintergroene boom is zeer geschikt voor in de stad en gedijt zowel in volle zon als in lichte schaduw.

Doordat het hout van deze Quercus ilex hard en zwaar is buigen de oudere, opgaande takken door onder het gewicht. Vandaar dat de eironde kroon zich binnen een aantal decennia ontwikkelt tot een brede, dichte koepelvorm. Tijdens de bloei vormen de bleek goudgele katjes een fraai contrast met het matgroene, hulstachtige blad.
Je zou zeggen dat Quercus ilex genoemd is naar de hulst (Ilex aquifolium), onze enige inheemse bladhoudende loofboom. Het is juist andersom; toen de Romeinen ruim tweeduizend jaar geleden in deze contreien kwamen, zagen ze bomen (hulst) die leken op 'hun' Ilex, de steeneik.
Meer weten over het klimaatproject in de Seringenstraat? www.seringenstraat.info

Harry Pierik

Meer berichten