Dirk Marcellis in actie. "Je kunt nu niet meer volhouden dat handhaving voldoende is, want dat hebben we al bijna bereikt." (foto: Henry Dijkman)
Dirk Marcellis in actie. "Je kunt nu niet meer volhouden dat handhaving voldoende is, want dat hebben we al bijna bereikt." (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Dirk Marcellis wil weer verrassen

In de nu officieel geopende jacht op Europees voetbal begint PEC Zwolle zaterdag de tweede seizoenshelft met de thuiswedstrijd tegen NAC. Verdediger Dirk Marcellis is er klaar voor, zeker na wat extra uurtjes slaap tijdens het trainingskamp in het Spaanse Mijas. "We moeten onze tegenstanders weer gaan verrassen."

(door Erwin Dijk)

Trainen, eten, slapen, een 'beetje ouwehoeren' en klaverjassen. Veel klaverjassen. Het waren de klassieke ingrediënten van het trainingskamp dat PEC Zwolle begin deze maand ter voorbereiding op de tweede seizoenhelft hield. Net als de afgelopen twee seizoenen bivakkeerden spelers en staf in het lommerrijke La Cala Resort in het Zuid-Spaanse Mijas. "De weersomstandigheden waren iets minder dan voorgaande jaren. Eén keer konden we vanwege de wind niet trainen, maar verder was het hotel weer goed en ook het veld lag er lekker bij. Prima dus."

Niet alleen haalde trainer John van 't Schip de zweep er flink over om zijn ploeg weer minimaal net zo fit te krijgen als voor de winterstop, ook in tactisch opzicht werden de puntjes op de i gezet. "We zijn bezig geweest om nog meer variatie aan te brengen in ons systeem. Gedurende de eerste seizoenshelft zag je dat tegenstanders steeds vaker een antwoord op ons spel hadden, dus nu moeten we ze weer kunnen verrassen."

Eén en ander diende in een oefenwedstrijd tegen Sparta in de praktijk gebracht te worden, maar de nieuwbakken coach Dick Advocaat zette een streep door die afspraak. Het alternatief was een wedstrijd tegen Jong PEC. "Dat was wel jammer, want het liefst sluit je zo'n week natuurlijk af met een echte wedstrijd. Nu hebben we na thuiskomst gelukkig nog een aardige wedstrijd tegen een Duitse ploeg kunnen spelen." De Sportfreunde Lotte moesten er vrijdag in het MAC3PARK Stadion met 5-1 aan geloven.

Daarnaast was de Spaanse trip een uitgelezen mogelijkheid om de onderlinge banden verder te versterken. "Ik vind het wel lekker, zo'n trainingskamp. Je bent veel samen, je ouwehoert een beetje met elkaar en je leert iedereen nog beter kennen. Ook wordt er bij ons veel gekaart. We hebben een klaverjasclubje van negen man, waarmee we steeds rouleren. Wie je het best als maat kunt hebben? Bram van Polen, Diederik Boer en Stef Nijland maken de minste fouten."

Met Erik Bakker deelde Marcellis een 'rustig, relaxed kamertje', waar hij genoot van wat extra uurtjes slaap. In november werd de verdediger immers voor de derde keer vader, wat thuis nog wel eens een gebroken nachtje oplevert. "Goed slapen is dan wel een voordeel, maar ik moet zeggen dat het na een weekje ook wel weer mooi geweest is. Gelukkig waren ze thuis ook weer blij om mij te zien."

Afstuderen

Ook de studieboeken gingen mee naar Spanje, want de Limburger hoopt dit jaar zijn HBO-studie Ondernemerschap en Management af te ronden. "Die opleiding volg ik via de VVCS (Vereniging voor Contractspelers, red.). Ik ben ermee begonnen toen ik een paar jaar geleden geblesseerd was en iets serieuzer ging nadenken over de tijd na mijn voetbalcarrière. Ik doe het samen met een aantal andere voetballers en we volgen de colleges online. Ik zit in het vierde jaar en heb alles nog op tijd gehaald. Nu nog een scriptie en dan hoop ik in juni klaar te zijn. Deze studie was de enige optie. Ik weet nog niet helemaal zeker of deze richting echt iets voor mij is en of ik er later ook concreet iets mee ga doen, maar het idee dat ik mezelf ook op die manier ontwikkel doet me goed."

In Spanje werd door de clubleiding ook de herziene versie van de doelstelling voor dit seizoen naar buiten gebracht. In plaats van handhaving gaat PEC Zwolle nu officieel voor plaatsing voor Europees voetbal, via de play-offs, dan wel het bekertoernooi. "Gezien de eerste seizoenshelft is dat gewoon realistisch. Je kunt nu niet meer volhouden dat handhaving voldoende is, want dat hebben we al bijna bereikt. Maar eerlijk gezegd is dat vooral iets voor de media en zijn wij er als spelers niet echt mee bezig. Wij leven toch vooral van wedstrijd naar wedstrijd."

Die eerstvolgende wedstrijd is de hervatting van de Eredivisie, zaterdag thuis tegen NAC, de club waar Marcellis voor zijn komst naar PEC een half jaar speelde. Dat het laatste duel van 2017 tegen ADO Den Haag kansloos met 4-0 verloren ging, heeft het zelfvertrouwen volgens Marcellis geenszins aangetast. "We misten vier of vijf basisspelers. Ik denk dat er geen ploeg in de Eredivisie is die dat eventjes makkelijk kan opvangen, dus ik verwacht dat het een incident was. We moeten gewoon weer gaan doen waar we mee bezig waren."

Meer berichten