Gespannen gezichten voor het openingslint.
Gespannen gezichten voor het openingslint. (Foto: Anton Cramer)
Peperkorrels

Milieubewust creëren met afval

Zwolle - Het brein van een kind in ontwikkeling is vaak onpeilbaar. Sommigen hangen uren voor de computer. In de eerste week van januari zag ik gelukkig ook kinderen slepen met kerstbomen, die ze op aanmoediging van de gemeente tegen een geringe beloning inleverden. In kunstruimte Het Langhuis aan de Goudsteeg botvierde een negental kinderen in de kerstvakantie hun kunstzinnige gaven op het thema milieu. Of preciezer gezegd, van afval maakten zij kunstobjecten. Een week lang. Met als ultieme beloning een expositie op zondag 7 januari waar familie, bekenden en uiteraard de media welkom waren om hun creaties te bewonderen. In deze Peperkorrels aandacht voor het ontluikende bewustzijn van kinderen en de afvalproblematiek.

(door Anton Cramer)

Marit Otto en Chantal de Wolde waren de aanjaagsters en begeleiders die week. Deze beeldend kunstenaars zetten kunst in als middel om mensen bewust te maken van de afvalproblematiek. Plastic soep is zeker één van de kwestieuze voorbeelden die tot de verbeelding spreekt als we het hebben over afval. De kunstenaressen gebruikten overigens een modieuze Engelstalige term voor dit project, waar de kinderen met ziel en zaligheid een week aan werkten: 'Transformed Trash'.

Hoe je het ook wilt benoemen, het probleem is levensgroot. Met bewustwording kun je niet vroeg genoeg beginnen hebben de bedenksters ongetwijfeld gedacht. Of zoals Marit Otto het omschreef: "Als deze negen kinderen zich later deze week nog kunnen herinneren, is er in ieder geval wat blijven hangen". De bijpassende glimlach van Marit geeft aan dat dan dit kunstproject voor nu is geslaagd.

Een succes was het, een week knutselen met afval en je gedachten daarbij de vrije loop laten. De denkwerelden van de deelnemende kinderen zijn ieder geval onbegrensd. Met behoud van een eigen stijl. Jay bijvoorbeeld bouwde van dozen de Twintowers na. Jurre, Stijn en Pepijn dachten groot met hun afvalrobot. Hun motto was meer 'van dik hout zaagt men planken', terwijl Jay een wat introverter type is.

De drie knullen maakten op de laatste dag de octopus van afgedankt plastic. Hij was volgens de heren niet echt goed gelukt, want de beperkingen van de ruimte waarin het dier zijn plek kreeg, strookten niet met de fantasierijke geesten van het trio. Alleen bij het bekijken van dit kunstwerk wordt je je al bewust van de grote berg afval die we met z'n allen gedachteloos loslaten in de natuur. Laat staan als je als octopus verstrikt raakt in de plastic soep die op de wereldzeeën rond drijft.

Julia, Maartje en Luna leefden hun creatieve geesten uit op het maken van een eenhoorn. Al was dat niet direct hun bedoeling. Gaandeweg de week ontwikkelde zich een kunstwerk waarin de dames hun ziel en zaligheid kwijt konden. Op de vraag waarom ze voor deze vakantiebesteding hadden gekozen in plaats van te gaan slepen met kerstbomen was het antwoord kinderlijk eenvoudig. "Hier binnen is het lekker warm".

Al met al bruiste het Langhuis in de eerste week van 2018 van fantasie en werklust. Halverwege leek even een dipje bezit te nemen van de kinderen, maar een warme kachel en een goed gesprek brachten de gedachten en de creativiteit weer terug. Dat alles kreeg zijn ontknoping bij de expositie op zondagmiddag. Trotse kinderen, fiere ouders en blije begeleidsters troffen we daar in het Langhuis. De jeugdige deelnemers hadden zich op hun paasbest gekleed. Eentje was zelfs naar een kringloopwinkel geweest voor passende kledij.

Marit Otto en Chantal de Wolde zijn tevreden met het eindresultaat. "Door afval te verzamelen en er mee te werken, ga je er anders over nadenken. Je schrikt van de hoeveelheid troep die je verzamelt. Maar je ziet ook, wat je er nog allemaal mee kunt".

Dat kinderen zich van deze problematiek bewust worden, kan op den duur eigenlijk alleen maar in hun eigen voordeel werken.

Meer berichten