Column

Olympische Winterspelen

Het nieuwe jaar is weer aangebroken en we kunnen ons opmaken voor een fantastisch (sport)jaar. We hebben nog maar een maandje te gaan tot het eerste grote sportevenement van 2018: vanaf 9 februari kunnen we weer wekenlang kijken naar de Olympische Winterspelen. De meesten van ons zullen gewoon op de bank gaan genieten van de prestaties, maar er zijn ook voldoende Nederlanders die onze sporters achterna reizen. Mocht u voornemens zijn om ter plekke onze sporters aan te willen moedigen, boek dan wel de juiste vlucht. Een fout is snel gemaakt, de Olympische Winterspelen vinden plaats in Pyeong Chang (Zuid Korea) en niet Pyongyang (Noord Korea). Een wereld van verschil, ondanks dat het op elkaar lijkt.

Onze (Zwolse) hoop is gevestigd op Ronald en Lotte

Op dit moment staat de teller van het Nederlandse team op 29 sporters en zijn er nog slechts enkele plekken te vergeven. Als we het team nader bekijken dan kennen we de meeste schaatsers van de schaatsploeg wel bij naam. De shorttrackploeg heeft de laatste jaren furore gemaakt, Nederland heeft hen ook omarmd. De overige sporters; Cheryl Maas, Niek van der Velden, Michelle Dekker (snowboarders), Kimberly Bos en Joska La Conté (skeleton) zijn wellicht minder bekend bij het grote publiek. Wat zou het fantastisch zijn als deze sporters eind februari de nieuwe nationale helden zijn. Het zal zeker niet makkelijk worden om bij deze sporten in de medailles te vallen. In dat opzicht zijn we outsiders, snowboarden en skeleton zijn relatief kleine sporten in ons land. Al kan je met talent natuurlijk heel ver komen. Dit bleek wel in 2010 in Vancouver toen Nicolien Sauerbreij goud veroverde op de reuzenslalom snowboarden. Niets is dus onmogelijk en normaal zou ik zeggen dat de bal rond is, maar nu zeg ik; de afdaling is lang en iedereen heeft een kans.

Tot slot wil ik nog even inzoomen op onze lokale helden; Ronald Mulder, Michel Mulder en Lotte van Beek. Helaas heeft Michel Mulder zich niet weten te kwalificeren, maar desondanks blijft hij een held in mijn ogen. Onze (Zwolse) hoop is gevestigd op zijn broer Ronald (500 meter) en op Lotte (1.500 meter). Ik wil de lat niet te hoog leggen voor deze twee toppers, maar we rekenen natuurlijk wel op een gouden plak! Als Ronald en Lotte weer in het land zijn dan starten de Paralympische Winterspelen (van 9 tot en met 18 maart). De paralympische ploeg is met 10 deelnemers de grootste Nederlandse ploeg ooit en deze ploeg zal begeleid worden door voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer.

Al met al is Zwolle goed vertegenwoordigd tijdens de Olympische Winterspelen, maar het wordt tijd voor nieuwe aanwas. Op de schaatsbaan van Winterworld heb ik kinderen met potentie gezien en bij schaatsvereniging Zwolle zit ook voldoende talent. Laten we hopen dat deze kinderen over enkele jaren in de voetsporen van Lotte en de gebroeders Mulder stappen. Heel veel kijkplezier!

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Meer berichten

Shopbox