wijkmanager Susanne Douwsma en Henk Hersbach, voorzitter van het wijkpanel.  Elke drie maanden is er overleg tussen bewoners van de binnenstad en gemeente waar ook de politie en parkeerbeheer van tijd tot tijd bij aanschuiven. (foto: Alie de Vries)
wijkmanager Susanne Douwsma en Henk Hersbach, voorzitter van het wijkpanel. Elke drie maanden is er overleg tussen bewoners van de binnenstad en gemeente waar ook de politie en parkeerbeheer van tijd tot tijd bij aanschuiven. (foto: Alie de Vries)

Bewoners denken positief mee

Zwolle -  De .3300 bewoners van de binnenstad van Zwolle zijn over het algemeen tevreden over het wonen in zo'n levendige en bijzondere woonomgeving. Zo blijkt uit het buurt-voor-buurt onderzoek. Toch is het soms passen en meten waardoor een goede communicatie tussen verschillende partijen noodzakelijk is.

(door Alie de Vries)

De regiofunctie van Zwolle wordt alsmaar sterker. Met de komst van winkels als Zara, Primark en Hudson's Bay neemt ook het aantal mensen toe wat de binnenstad bezoekt. Dat is mooi, maar geeft ook meer druk op de ruimte. De parkeerruimte bijvoorbeeld. Het is zaak de binnenstad zo in te richten dat de verschillende functies zo weinig mogelijk last van elkaar hebben. Daarom is drie jaar geleden het wijkpanel opgericht. Een driemaandelijks overleg tussen bewoners van de binnenstad en gemeente waar ook de politie en parkeerbeheer van tijd tot tijd bij aanschuiven.

"Het wijkpanel is opgericht op initiatief van de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ) en de gemeente Zwolle", zegt Henk Hersbach, voorzitter van het wijkpanel. "De BBZ heeft als doel heeft de bewoners met elkaar te verbinden. We wilden niet steeds praten over zaken die minder goed gaan. De BBZ heeft ook constructief overleg met de horeca en het Citycentrum. Inmiddels praat ook het wijkpanel niet steeds meer over knelpunten, die kunnen immers rechtstreeks aan de gemeente worden gemeld. Wij denken mee vanuit een positieve houding over zaken die te maken hebben met leefbaarheid en toegankelijkheid.

Vanuit de gemeente zit wijkmanager Susanne Douwsma in het wijkpanel. "Wij willen graag goed voeling houden met een dynamische wijk als deze", legt ze uit. "De wijkpanelleden wonen goed verdeeld over de binnenstad. Op de website van het wijkpanel kunnen mensen zien wie waar woont. Ze kunnen ideeën voor het wijkpanel aan hen doorgeven. Het heeft even tijd nodig gehad om alles goed neer te zetten maar nu hebben we een constructief overleg met een goede vertegenwoordiging. In de laatste vergadering ging het over de toenemende verkeersdruk en schoof wethouder Michiel van Willigen aan."

Bewoners noemden concrete situaties die meer inzicht geven in de problematiek. Henk Hersbach geeft een voorbeeld. "In de Steenstraat wonen verschillende mensen maar er is ook een coffeeshop en daar komt veel verkeer op af. Soms geeft dat spanningen. Aangezwengeld door een paar wijkpanelleden kwamen de bewoners spontaan met allerlei ideeën en oplossingen. Dat is veel beter dan in een conflictsituatie terecht komen."

www.bbzwolle.org

Meer berichten

Shopbox