Jan van de Wetering heeft de website van de Zwolse Historische Vereniging compleet vernieuwd. "Er komt nu elke week iets nieuws op, en alle oude jaargangen van ons tijdschrift zijn terug te lezen."
Jan van de Wetering heeft de website van de Zwolse Historische Vereniging compleet vernieuwd. "Er komt nu elke week iets nieuws op, en alle oude jaargangen van ons tijdschrift zijn terug te lezen."

Zwolse Historische Vereniging vernieuwt site èn houdt quiz

Zwolle - Ook een vereniging die zich specialiseert in de geschiedenis, moet af en toe vernieuwen. "Onze website was al heel lang niet meer up-to-date. Maar een goede website is tegenwoordig onmisbaar, dus ben ik daar mee aan de slag gegaan."

(door Rik Kapitein)

Jan van de Wetering is redactielid van de Zwolse Historische Vereniging. Het afgelopen halfjaar heeft hij de website van van die vereniging volledig vernieuwd. "Niet alleen het uiterlijk van de website is gemoderniseerd; we hebben ook de inhoud compleet aangepast." Hij vertelt trots dat bijna alle oude jaargangen van het Zwols Historisch Tijdschrift online staan. "Behalve de afgelopen drie jaar. Dat houden we steeds zo, zodat onze leden voorrang hebben."

Samen met voorzitter Henja van Nieukerken laat hij zien waar de Vereniging zich mee bezig houdt. "Wij brengen alle verhalen van Zwolle", vertelt Van Nieukerken. "Want Zwolle heeft zo'n uitgebreide historie, dat er niet één verhaal over de stad te vertellen is." Om die rijke geschiedenis van Zwolle bekend te maken, brengt de vereniging vier keer per jaar een tijdschrift uit en organiseert het samen met tien andere instanties zo'n acht avonden per jaar. "Die avonden van het Erfgoedplatform worden altijd goed bezocht. We wisselen dan korte historische schetsen af met bijvoorbeeld muziek, cabaret of zang", legt Van Nieukerken uit.

Bovendien komt binnenkort De Grote Zwolle Quiz terug. "In november 2015 hielden we de eerste editie", vertelt Van de Wetering. "Daarna waren we even druk met andere dingen, maar 1 februari aanstaande is het weer zover." De quiz zal niet alleen over de oude historie gaan. "Want weet je bijvoorbeeld welk natuurgebied in Zwolle van Natuurmonumenten is?" Dat blijkt de Vreugderijkerwaard te zijn.

Ook de website richt zich niet alleen op het oude Zwolle. "Geschiedenis begint gisteren. Dus wij proberen ook zo actueel mogelijk te zijn", aldus Van de Wetering. Hij heeft de website ingedeeld in vier categorieën: agenda/nieuws, artikelen, de pdf-versie van de oude jaargangen van het Zwols Historisch Tijdschrift en beeldmateriaal. "Minstens wekelijks komt er iets nieuws op de website. Zo staat er nu een film op, over de zoektocht van een van onze redacteuren. We wisten dat de kaak van Thomas à Kempis niet in Zwolle was, maar we hadden geen idee waar die gebleven was. Uiteindelijk zijn we in Frankrijk geëindigd."

Wie het leuk vindt mee te doen aan de Grote Zwolle Quiz in het HCO kan zich via de website opgeven. De quiz wordt gespeeld in teams van 2 tot 4 personen; wie zich individueel opgeeft wordt ingedeeld bij anderen.

zwolsehistorischevereniging.nl

Meer berichten

Shopbox