Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. De vorige keer kreeg voeding aandacht. Nu wil ik het, aan het begin van dit nieuwe jaar 2018, graag hebben over zinvol leven, ook een onderdeel van de vitaliteitspiramide. Eigenlijk gaat dat over met bezieling leven. Maar wat is dat dan? In het kort samengevat: Als je veel blijheid en plezier voelt, als je 100% verantwoordelijkheid neemt voor je leven en als je leven moeiteloos verloopt. Misschien herken je iets in onderstaande tekst.

November/december is vaak een bezinningsperiode, waarin je even afstand neemt van het normale (werk)leven. En dat zijn juist vaak de momenten waarop duidelijk wordt hoe het er bij jou voor staat in je werk en leven. Waar je energie stroomt of juist niet. Of je het nog naar je zin hebt met de dingen die je doet. Of je aan de juiste dingen aandacht en tijd besteedt. Of je werk je nog bevalt. Of je nog op de juiste koers zit als ondernemer? Vaak begint het met weten wat je niet meer wilt, om van daaruit de vertaalslag te maken naar wat je wel zou willen. En dan de vraag: Hoe ga jij dat aanpakken? Ik merk vaak in januari weer een piek in coach-aanvragen. Mensen die willen onderzoeken hoe ze weer plezier in hun huidige werk kunnen krijgen, maar ook mensen die weten dat ze willen of moeten stoppen met hun baan en nog niet precies weten wat de koers wordt in hun loopbaan. Of mensen die stoppen met hun werk en voor het ondernemerschap kiezen en daar ondersteuning in zoeken. Ook zijn er natuurlijk de vitaliteitsvraagstukken als: 'ik heb zo weinig energie, wat kan ik doen om vitaler te worden'. In energie wordt door mij onderscheid gemaakt tussen fysieke, mentale, emotionele en sociale energie.

Het proces begint met bewust worden, waar je staat en waar je heen wilt. In mijn 18 jaar als ondernemer gebruik ik juli en december steeds opnieuw als bezinningsperiode. Hoe blik ik terug. Waar ben ik trots op, waar word ik blij van, wat verdient aandacht? Om van daaruit mijn koers uit te zetten voor de komende periode. Zo heb ik mij, na mijn managementervaring in loondienst, in 18 jaar ondernemerschap ontwikkeld van interim-communicatie-adviseur en tekstschrijver tot coach, trainer, stresscounselor en interim-manager. Gewoon door me bewust te zijn wat me energie gaf en wat juist niet en me af te vragen waar ik qua energie door gevoed wordt en waarin ik van betekenis wil en kan zijn. Want, naast mijn relatie en werk geven ook vrijwilligerswerk, een stuk mantelzorg en soms project/bestuursfuncties zin aan mijn leven. En maak ik graag tijd voor de geneugten van het leven, zoals socializen met vrienden, lekker eten (koken), sporten, reizen en lezen. Vanuit die bewustwording en het mezelf willen ontwikkelen zet ik stappen. Soms alleen, soms met hulp. Dat kan een coach zijn, maar ook je eigen omgeving. Een lekkere winterwandeling draagt overigens ook bij, letterlijk stappen zetten. Ik voel al het nodige sprankelen om op te koersen in 2018, maar ga pas in januari keuzes maken. En jij? Voel wat je nodig hebt om van 2018 jouw jaar te maken.

Ik wens jullie een vitaal 2018.

Met vitale groet,

Heidy

Meer berichten

Shopbox