Mark Koller (rechts) geeft les over de dj-set. "Als de aandacht voor de muziek verslapt bij je publiek, moet je als DJ vloeiend een nieuwe plaat kunnen starten."
Mark Koller (rechts) geeft les over de dj-set. "Als de aandacht voor de muziek verslapt bij je publiek, moet je als DJ vloeiend een nieuwe plaat kunnen starten." (Foto: Mark Koller)

Zwolse DJ-school start eigen label

Zwolle – Een eigen label, een eerste release, een open dag en een aanstaande verhuizing: de DJ-school is vol in ontwikkeling. "We laten onze leerlingen kennismaken met elk aspect van het vak. Een eigen label helpt daarbij."

(door Rik Kapitein)

Mark Koller is erg trots op zijn dj-school. "We hebben inmiddels zo'n 20 leerlingen. Een aantal wil dj worden, anderen komen hier om alles te leren over het producer-vak." Het zijn niet alleen jongeren die bij hem lessen volgen. "Onze leerlingen zijn tussen de acht en de zestig jaar oud. Een van onze oudere leerlingen, BJ, draait regelmatig zelfstandig Vinyl plaatjes in de stad", vertelt hij trots. "Wij leren onze leerlingen moderne technologie als instrument te gebruiken."

Producers moeten echter meer kunnen dan een nummer produceren. "Als je een plaat wilt uitbrengen, moet je vaak onderdeel worden van een label", legt Koller uit. "Dat is nogal lastig. Grote labels contracteren meerdere potentiële producers tegelijk. Ze promoten er zelf maar één, de negen anderen mogen niets uitbrengen zolang hun contract duurt. Voor dat soort contracten wil ik mijn leerlingen behoeden." Hij besloot daarom met zijn DJ-school een eigen label op te richten. "Ik neem voorbeeldcontracten met ze door, zodat ze weten waar ze op moeten letten. Je moet een contract kunnen lezen en begrijpen."

Het label, Koller Media Producties, is niet alleen bedoeld voor voorbeeldcontracten. "We brengen deze week onze eerste track uit", vertelt Koller blij. "Ik schrijf steeds nieuwe muziek. Ik had nog een track liggen, waar ik zang bij nodig had." Hij ging niet voor de eerste de beste zangeres: de Zwolse Dali Philippo, bekend van The Voice, zong voor hem 'Tonight' in. "Ik heb Dali vorig jaar zien optreden bij de Open Ton", legt Koller uit. "Zij heeft een geweldige stem." Hij wil vaker tracks uitbrengen. "Dat hoort een label nou eenmaal te doen. Als een leerling iets tofs produceert, breng ik dat uit. Het is voor ons een uithangbord, en ook voor de leerling zelf is zoiets leuk."

Tussen neus en lippen door vertelt Koller dat zijn dj-school binnenkort gaat verhuizen. "Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar we zullen een veel grotere ruimte krijgen, met meer mogelijkheden voor lessen, opnames en samenwerkingen met Zwolse artiesten."

Zaterdag 6 januari houdt hij een open dag. "Iedereen kan daar proeven aan het plaatjesdraaien. We laten ook zien hoe het produceren werkt, en mensen kunnen zich opgeven voor een gratis proefles." Want lesgeven blijft toch het belangrijkste werk voor Koller.

Het nummer 'Tonight', met Dali Philippo, is te horen op djcursuszwolle.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de open dag en te volgen lessen of cursussen.

Meer berichten

Shopbox