Of je helpt bij huishoudelijke klusjes, koffie drinkt met iemand, of even de hond uitlaat: volgens Wim-Sander Roos van HandigeHelden.nl kan iedereen een ander blij maken. (foto: Wim-Sander Roos)
Of je helpt bij huishoudelijke klusjes, koffie drinkt met iemand, of even de hond uitlaat: volgens Wim-Sander Roos van HandigeHelden.nl kan iedereen een ander blij maken. (foto: Wim-Sander Roos)

'In ieder mens schuilt een held'

Zwolle - Computerreparatie, boodschappen doen, het gras maaien of 'gewoon' een praatje maken: veel mensen hebben zo nu en dan hulp nodig. "En sinds gemeenten bezuinigen, moeten mensen meer zelf doen", zegt Wim-Sander Roos. Met zijn idee, HandigeHelden.nl, hoopt hij die hulp te kunnen bieden.

(door Rik Kapitein)

Vorige week ging de website HandigeHelden.nl online. "Op die website kunnen hulpzoekenden een 'held' uit hun buurt benaderen, om hen te helpen", legt Roos uit. "Dat doen ze via sms, mail of app, waardoor die held snel op de stoep staat."

Het idee ontstond al een paar jaar geleden, toen Roos zijn opa en oma regelmatig hielp met het onderhouden van hun tuin. "De buren van mijn opa en oma zagen dat, en vroegen me of ik hen ook wilde helpen." Roos hielp waar hij kon; niet alleen in de tuin. "Ik ging ook wel eens een dagje met iemand naar het museum." Hij merkte dat er een brede behoefte naar hulp bestaat, die hij niet zelf kon vervullen. "Daarom zoek ik andere helden. Het draait allemaal rond omzien naar elkaar."

Iedereen kan zich op de website aanmelden als held. "Volgens mij schuilt in ieder mens een held. Of je nu technisch bent, graag een kopje koffie drinkt met iemand of het leuk vindt om de hond van je buurman uit te laten; iedereen kan een ander blij maken", vindt Roos. "Ik zoek in elke straat een paar helden. Het maakt niet uit of je een keer per jaar iemand helpt, of veel vaker."

Op de website krijgen zowel helpers als hulpzoekenden een eigen pagina. Hulpzoekenden kunnen invullen waar ze hulp bij nodig hebben, waarna de website hen koppelt aan een held. "De website is gratis", zegt Roos. "Held en hulpzoekende spreken van tevoren samen af of de klus geld kost. Het kan (gratis) vrijwilligerswerk zijn, er kan een vast bedrag worden afgesproken, met een maximum van 150 euro, of de held werkt met een uurtarief van 15 euro." De klant betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de held.

"Met in iedere straat een paar helden, zorgen we dat elke hulpvraag beantwoord wordt", denkt Roos. "Vele handen maken licht werk."

Meer berichten

Shopbox