Een uurtje samen zijn in het mooiste park van Zwolle (foto Erik Delobel)
Een uurtje samen zijn in het mooiste park van Zwolle (foto Erik Delobel) (Foto: Erik Delobel)

Wandeling brengt mensen samen

Zwolle - Carlijn Hartlief houdt van wandelen. Met haar hond. Lichtjeswandelingen in de donkere dagen aan het eind van het jaar zijn in. Die voeren veelal door natuurgebieden. Verboden voor honden. Dan organiseer ik er zelf wel een, dacht Carlijn in 2016. Samen met Henk Boshove, een fervent wandelaar, organiseerde ze vorig jaar de eerste Zwolse lichtjeswandeling.

(door Anton Cramer)

In park het Engelse Werk.Een indrukwekkend gezelschap vormde een verlichte stoet door het eeuwenoude park. Het was daarna nog dagen kicken, aldus de organisatrice van de wandeling. Vanwege dat succes is de tocht dit jaar geprolongeerd. De aanmeldingen stroomden binnen via Facebook. Voor de kerst waren de aantallen met aanmeldingen verdrievoudigd. Ik liet me meevoeren met deze rondgang.Een heldere lach klinkt langs de donkere boomstammen ergens in het Engelse werk. Het is de vrolijkheid van Carlijn Hartlief aan het eind van de wandeling als ze een groep mensen ontmoet. Niet zo maar mensen, maar met plastic tassen in hun hand waarin ze de lichtjes hebben verzameld die eerder die avond dienst deden als gids voor de duizenden. Ook zij staken hun handen uit de mouwen uit dankbaarheid voor het moois dat ze eerder op de avond hadden beleefd.

Iets verder, op de dijk een blije man. Henk Boshove stuitert van het plezier dat hij deze derde kerstdag ervoer. Het enthousiasme spettert uit zijn woorden als sterretjes in de nieuwjaarsnacht. Ook hij verhaalt over een paar duizend wandelaars. En ook over gasten in scootmobiels, achter rollators of in een rolstoel. Het leek alsof het aanpalende verzorgingshuis De Venus acte de présence had gegeven.

Waarom hij dit heeft gedaan? Voor de fun. Puur voor de fun, veert hij nog begeesterd door. Pret is een mooiere en Hollandse omschrijving voor een evenement dat gulzig is geaccepteerd. Koud het bos in en warm er weer uit. Bij elkaar gebracht door Carlijn en Henk voor een uurtje samen zijn in het mooiste park van de stad.

Het was een roezemoezerige stilte die heerste op dinsdagavond 27 december in het Engelse Werk. Gedempt werd er gesproken, slechts een enkele keer onderbroken door een verrukte kreet van een kind dat lichtjes zag flonkeren tussen de donkere bomen in wintertooi. Een enkeling had zich uitgedost als een veelkleurige kerstboom, kinderwagens waren versierd met lichtsnoeren. In groepen werd er gemoedelijk gekwebbeld over de achter ons liggende kerstdagen. Een verliefd stel zweeg en slenterde hand in hand voort.

Met elkaar hingen zij een slinger van licht op in het Engelse werk en schiepen zo hun eigen gedenkwaardige moment tussen kerst en oud en nieuw. De derde kerstdag als moment van bezinning nadat de kersttafels bijkans waren bezweken onder de ladingen eten die voor de kerst weer massaal waren ingekocht. Deze toegevoegde derde kerstdag haalde zo de druk van de ketel.

De speciale Facebookpagina fungeert in dit geval als een soort van dorpsplein. Dagelijks werden we voorzien van berichten. Hoe er te komen. Het liefst per fiets of openbaar vervoer. Liever niet met de auto. Het dorpsplein lokte ook mensen van verre. Zoals Coevorden, Apeldoorn, Assen en Epe.

Toch hadden velen de auto als vervoermiddel genomen, waardoor er files ontstonden op de Ruiterlaan. Rijen auto's, daartussen wriemelden fietsers en voetgangers. Onvertogen woorden vielen er niet, althans ik heb ze niet gehoord. Na afloop kwamen de mensen weer samen op het plein. Om hun ervaringen te delen, de mooie foto's van Erik Delobel te bekijken. Hier en daar toch wat kritiek. Zo hadden mensen graag warme chocolademelk willen drinken na afloop.

Dat deed ik thuis met de gedachten die het verlichte bos bij me losmaakten. Dat was voldoende. En ik liet me behalve door de lichtjes, betoveren door het idee dat dit ook kan in deze tijd waarin slechts het ego telt. Dat telt in ieder geval niet bij Carlijn Hartlief en Henk Boshove. Zij brachten mensen samen. Gewoon voor ieders plezier.

Op www.facebook.com/HartliefC/ is het volop nagenieten van beelden en reacties op de lichtjeswandeling 2017.

Meer berichten

Shopbox