Dwight Lodewegens op het trainingsveld.  "Ik werk bij een mooie club, met een selectie met goede spelers die graag willen leren en beter worden. En dat met een geweldige staf die elkaar heel goed aanvult."(foto: Henry Dijkman)
Dwight Lodewegens op het trainingsveld. "Ik werk bij een mooie club, met een selectie met goede spelers die graag willen leren en beter worden. En dat met een geweldige staf die elkaar heel goed aanvult."(foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Lodeweges geniet van 'opvoeders'

Ambitie om als hoofdcoach aan de slag te gaan had hij niet meer, maar een rol naast de nieuwe eindverantwoordelijke John van 't Schip zag Dwight Lodeweges afgelopen voorjaar wel zitten. De assistent-trainer is één van de architecten van het huidige succes van PEC Zwolle. "Opvoeding is een heel belangrijk aspect binnen de voetballerij."

(door Erwin Dijk)

Vorig jaar al liet Lodeweges weten op zijn leeftijd, hij werd dit najaar 60, alleen nog maar 'leuke dingen' te willen doen. Dat waren geen loze woorden. "Ik werk bij een mooie club, met een selectie met goede spelers die graag willen leren en beter worden. En dat met een geweldige staf die elkaar heel goed aanvult."

Zijn terugkeer op de bank bij het eerste elftal kostte Lodeweges indirect wel een andere mooie functie. In november stapt hij op als bondscoach van Oranje onder 20. "Toen ik hier begon en nog geen assistent was had ik alle vrijheid. Ik was niet zelf trainer van een team, dus als ik een week met Oranje op pad was, was het voor de club geen probleem. Nu liggen mijn verantwoordelijkheden anders. Tijdens de eerste trip van dit seizoen besefte ik al wel dat het op deze manier toch wel heel heftig is. Ik ben nog tot de laatste interlandperiode in november gebleven, zodat de KNVB wat langer de tijd heeft om iemand anders te zoeken."

Het waren overigens niet alleen de interlandweken die Lodeweges' agenda deden volstromen. "Ik moest natuurlijk heel veel wedstrijden scouten om al die jongens aan het werk te zien. Vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, ik was voortdurend voetbal aan het kijken. En dan hadden we onze eigen wedstrijd met PEC nog tussendoor. Ik vind het wel mooi om veel voetbal te zien, maar dit werd te gek. Je moet ook de tijd hebben om dingen goed te doen. Je kunt wel veel wedstrijden zien, maar je moet er vervolgens ook iets mee doen door bijvoorbeeld beelden erbij te halen die je met een team wilt bespreken."

Golfbewegingen

Hoewel noodgedwongen en uit eigen beweging, betreurde Lodeweges zijn vertrek bij de KNVB wel. Niet zo raar ook, de voetballiefhebber pur sang kreeg immers de kans om met de grootste talenten van Nederland aan de slag te gaan. Hij is dan ook niet al te somber over de staat van het Nederlandse voetbal. "Golfbewegingen heb je altijd. We hebben de laatste jaren een lichting gehad met jongens als Sneijder en Van Persie en dat soort topspelers hebben we op dit moment gewoon niet. Daarnaast is het zo dat spelers steeds jonger naar het buitenland gaan, waardoor de Nederlandse competitie minder wordt. Ook de laag onder de top valt steeds meer weg."

De gewezen bondscoach wijst niettemin op het nog altijd ruim voorradige talent. "Ik had bijvoorbeeld Donny van de Beek en Frenkie de Jong in mijn ploeg. Zijn dat talenten of niet? Ik dacht het wel. En ook in al die andere teams lopen genoeg goede spelers rond. Ik denk dat het wel goedkomt met ons voetbal."

Voordat het zover is moet er volgens Lodeweges echter wel het nodige gebeuren. Opvallend genoeg neemt hij uitgerekend de prestaties van PEC Zwolle van dit seizoen als lichtend voorbeeld. "Het Nederlandse voetbal moet beter kunnen met het materiaal dat we hebben. Daarom denk ik dat we meer van elkaar moeten eisen, ook de spelers onderling. Het is volgens mij heel belangrijk dat we hier bij Zwolle een mooie mix van jong en oud hebben. Jongens als Bram van Polen, Diederik Boer en Dirk Marcellis zijn de aanvoerders en zij voeden de rest op. Ze kunnen laten zien wat wel en niet kan als voetballer. Het ene moment kan er gelachen worden, maar het andere moment is het 'vol aan de bak'. Die opvoeding van jongere spelers door de oudere garde is volgens mij een heel belangrijk aspect binnen de voetballerij."

Eén van die andere 'leuke dingen' was zijn functie als 'high potential coach', die Lodeweges tot afgelopen zomer bekleedde. Hij diende een klimaat te creëren waarin talenten een grotere kans zouden maken om het eerste elftal te halen. "Er is in een jaar tijd heel veel gebeurd. Ik heb heel veel wedstrijden en trainingen gezien en jeugdtrainers heel intensief begeleid. Ook ben ik veel met talenten bezig geweest door met ze te praten en beelden te bekijken. Verder hebben we extra activiteiten georganiseerd zoals masterclasses en door bijvoorbeeld mensen vanuit de KNVB te laten komen om voorlichting en training te geven. Het heeft zeker resultaat gehad. Dat is misschien niet echt aanwijsbaar in de zin dat er speler meteen is doorgestroomd naar de eerste selectie, maar het is een mooie aanzet geweest om de jeugdopleiding naar een hoger plan te tillen. Met elkaar hebben we veel toegevoegd."

Meer berichten

Shopbox