Kinderyogalerares Carlieke Stafleu. "Door yoga kunnen kinderen beter hun emoties uiten en omgaan met prikkels en drukte." (foto: Sigrid Aalfs)
Kinderyogalerares Carlieke Stafleu. "Door yoga kunnen kinderen beter hun emoties uiten en omgaan met prikkels en drukte." (foto: Sigrid Aalfs)

Stampen als beren bij boosheid

Zwolle - Tegenwoordig komt er veel op kinderen af, meer dan vroeger. Ze hebben een vol programma, moeten veel. Kinderyoga kan daarin iets betekenen. "Ik help kinderen zich te resetten als het ware; af en toe even op de stopknop drukken hebben ze echt nodig," vertelt Carlieke Stafleu die kinderyoga geeft, van BijCarlieke. "Ik kijk naar wat de kinderen nodig hebben in deze wereld; vaak is dat rust in zichzelf houden."

(door Sigrid Aalfs)

Kinderyoga is afgeleid van hatha yoga, de algemene vorm van volwassenenyoga. Kinderen zijn hierin spelenderwijs bezig met spel en beweging.

"Ik doe dat aan de hand van een verhaal wat past in de belevingswereld van het kind. Afgelopen week ging het, heel toepasselijk, over sneeuw; we rollen bijvoorbeeld op de rug heen en weer, als het ware maken we zo sneeuwballen met de rug. Zo wordt de rug losgemaakt. Het verhaal maakt kinderen nieuwsgierig en prikkelt de fantasie. Vanuit hun belevingswereld maak ik een serie oefeningen. Spel en verhalen zijn de middelen om met emoties en prikkels om te gaan; ze helpen het kind de rust in zichzelf te houden."

In een yogales vraagt Stafleu aan de kinderen hoe ze zich voelen vandaag. "Stel dat een kind zegt: "Ik ben boos". Het is fijn dat een kind dat zeggen kan. We gaan dan bijvoorbeeld met z'n allen boos stampend als beren door de ruimte, zo geef ik ruimte aan het gevoel van boosheid en ze ervaren hoe dat is. Het draait allemaal om vrije expressie en doen. Daarna gaan we naar de stilte waarin de kinderen bepaalde yogahoudingen leren. Het zijn rustige bewegingen waarbij de ademhaling belangrijk is. Met een rugverhaal tekenen we bij elkaar op de rug. Aanraken is fijn merken kinderen, het helpt weer de rust vinden in zichzelf. Na de les gaan de kinderen creatief bezig met tekenen, enzovoort. Het helpt om alles wat gedaan is te verwerken. Als laatste volgt de eindontspanning."

Yoga heeft veel positieve effecten volgens Stafleu. "Het bewegen en strekken op allerlei manieren heeft niet alleen een positief effect op houding en ademhaling, het stimuleert ook de hersenen, met als gevolg dat kinderen beter gaan presteren op school."
Stafleu is sinds september bezig met kinderyoga. Ze richtte zich tot nu toe op kinderen van vijf tot twaalf jaar, dit doet ze bij studio Sana You Yoga. Begin 2018 wil ze ook tieners erbij gaan betrekken. "Mindfulness is populair op scholen, en er komt ook steeds meer interesse in yoga. Ik ga leraren oefeningen aanleren die ze met hun leerlingen tussen de vakken door kunnen doen, als een soort reset-oefeningen. Zo kunnen leerlingen terugkeren naar hun basis."

www.bijcarlieke.nl

Meer berichten