Mustafa Saymak viert zijn doelpunt tegen SC Heerenveen. (foto: Henry Dijkman)
Mustafa Saymak viert zijn doelpunt tegen SC Heerenveen. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

Mustafa Saymak is weer beslissend

Zwolle - Of het zijn laatste weken in Zwolse dienst zijn wordt vermoedelijk pas in januari duidelijk, maar Mustafa Saymak is hoe dan ook niet van plan om ze ongemerkt voorbij te laten gaan. Ook zaterdag was hij weer belangrijk met een doelpunt, net als in de twee wedstrijden daarvoor. "Ik heb nu de fitheid om wedstrijden te beslissen", aldus de middenvelder.

(door Erwin Dijk)

Zijn situatie is al wekenlang voer voor speculatie. Het contract van de Deventenaar loopt komende zomer af en wanneer PEC hem niet gratis de deur uit wil laten lopen, ligt een winterse transfer voor de hand. Ook een contractverlenging waardoor hij komende zomer een aardige som geld op zou kunnen leveren, behoort niettemin nog tot de mogelijkheden. "Ik houd me er nu nog niet echt mee bezig. We hebben ook afgesproken om het intern te houden en er niet teveel over te zeggen. We gaan in de winterstop kijken wat de opties zijn, nu concentreer ik me op het voetbal."

Of het nu al in januari of pas komende zomer gebeurt, duidelijk is dat Saymak na ruim zes seizoenen en meer dan 150 wedstrijden in het eerste elftal van PEC Zwolle toe is aan een volgende stap. "Ik ben bijna 25, dus ik denk dat ik er klaar voor ben. Of het een club in Nederland of het buitenland moet worden weet ik nog niet. Het gaat ook niet alleen om mij, maar ook om mijn vrouw en twee kinderen. Het hele plaatje moet goed zijn. Wat me mooi lijkt? Spanje is natuurlijk een groot voetballand. Ik weet niet of dat voor mij helemaal reëel is, maar dromen mag."

Na een topseizoen stond Saymak ook tweeënhalf jaar geleden op het punt om een transfer te maken, toen het noodlot toesloeg en hij zijn voorste kruisband afscheurde. De weg terug naar de toppen van zijn kunnen was lang. "Ik vind het lastig om te beoordelen of ik alweer het niveau van voor mijn blessure heb. Ik word nog steeds fitter. Ik dacht dat ik vorig jaar al topfit zou zijn, maar toen merkte ik toch dat ik er vaak na vijftig minuten al aardig doorheen zat. Nu kan ik veel langer doorgaan en ook wedstrijden beslissen in de laatste fase."

Doelpunten

Aan die laatste opmerking is geen woord gelogen, want tegen FC Utrecht redde Saymak onlangs kort voor tijd met een strak schot een punt en ook tegen SC Heerenveen en NAC Breda maakte hij na rust belangrijke doelpunten. Zaterdag was de middenvelder tegen Excelsior direct na rust uitermate scherp door een schot van Ryan Thomas van dichtbij binnen te tikken. Zijn teller staat op vijf doelpunten, waar hij er vorig seizoen slechts twee in totaal maakte. "Het was sowieso geen goed jaar voor mij om weer in te stappen na mijn blessure. We waren minder in balbezit, dus als middenvelder krijg je minder ballen. Wanneer je er dan ook nog een paar verliest wordt er al snel gezegd dat je niet goed speelt. Nu krijg ik veel meer ballen waardoor het minder opvalt als er een paar dingen mis gaan."

En zo is er momenteel wel meer anders dan tijdens het vermaledijde vorige seizoen, waarin PEC zich pas op de voorlaatste speeldag veilig speelde. "Ik merkte al in de voorbereiding dat het dit jaar beter zou gaan. We hebben een paar belangrijke krachten erbij gekregen. Ik ben bijvoorbeeld blij dat Diederik Boer weer terug is, want hij zorgt voor veel rust achterin. Daar wil ik Mickey van der Hart trouwens niet tekort mee doen. En daarnaast zijn we als team veel fitter. Vorig jaar moesten we vaak wisselen omdat er iemand niet verder kon, maar nu hebben we in de slotfase vaak nog wissels over om tactisch iets om te zetten."

Die fitheid kunnen Saymak en de zijnen goed gebruiken in deze drukke decembermaand, want binnen veertien dagen speelt PEC maar liefst vijf wedstrijden. Afgelopen zaterdag begon het 'Engelse' programma met de 2-1 zege tegen Excelsior. Gisteravond kwam AZ op bezoek en zaterdag is PEC te gast in het Koning Willem II Stadion in Tilburg. Voordat de Zwollenaren het jaar 2017 op vrijdag 22 december afsluiten met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, staat op dinsdag het bekertreffen met NEC op de rol. "Vijf wedstrijden in zo'n korte tijd heb ik geloof ik niet eerder meegemaakt. Maar het is wel mooi, want nu kunnen we laten zien dat we conditioneel sterker zijn dan de tegenstander. Je moet nu op de juiste momenten je rust pakken, zowel qua training als privé. Als je op dinsdag weer moet voetballen kun je niet op maandag de stad in om even te shoppen." Hoewel NEC bovenaan staat in de Jupiler League biedt de bekeropponent perspectief op het bereiken van de kwartfinale. Of Saymak er dan nog bij is? "Dat zullen we zien."

Meer berichten

Shopbox