Stef Nijland viert een doelpunt. (foto: Henry Dijkman)
Stef Nijland viert een doelpunt. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Stef Nijland is de zorgen voorbij

Of het nou om zijn recordaantal invalbeurten of zijn aflopende contract gaat, Stef Nijland maakt zich niet zo snel meer druk. De stylist hoopt niettemin na veel blessureleed eindelijk weer eens een serie basisplaatsen te scoren. "Ik moet belangrijk zijn voor de ploeg en dat kan ook zonder een doelpunt."

(door Erwin Dijk)

Na een seizoen waarin zowel PEC Zwolle als geheel als Stef Nijland zelf voornamelijk achter de feiten aanliepen, ziet de wereld er deze jaargang heel anders uit. "We zitten in een geweldige periode en ook met mij persoonlijk gaat het de goede kant op. Er moet nog wel een stapje bij, maar ik word steeds fitter en dat wordt nu gelukkig weer beloond met een basisplaats."

Eind september maakte Nijland zijn rentree in het basiselftal en dat bekroonde hij nota bene tegen zijn oude ploeg FC Groningen met zijn eerste Eredivisiedoelpunt in achttien maanden. "Ik wist niet eens dat het zo lang geleden was. Ik had heel lang fysiek in de knoop gezeten en als dan eindelijk het moment daar is dat je mag starten en ook nog kunt scoren is dat een geweldige ontlading. Dat gevoel was voor mij belangrijker dan dat het tegen Groningen was." Met dat laatste wil Nijland maar zeggen dat de telkens terugkerende 'strijd' met zijn vader Hans – algemeen directeur bij FC Groningen – vooral interessant is voor de media. "Die wedstrijden tegen Groningen zijn er elk seizoen weer, dus voor ons is het niet zo heel bijzonder meer. Ik heb mijn vader na de wedstrijd wel gesproken en ook de volgende dag hebben we nog gebeld. Hij baalde natuurlijk dat ze verloren hadden, maar voor mij was hij wel blij. Hij gunt het me zeker."

Nijland vs. Nijland: het zal wel net zo goed altijd een issue blijven als Nijland's opmerkelijke relatie met invalbeurten. De aanvaller schreef vorige maand tegen Vitesse het record van meeste invalbeurten in de Eredivisie op zijn naam. Maar liefst 98 keer kwam hij pas later in de wedstrijd binnen de lijnen. "Voor mij heeft het totaal geen betekenis. Ik was blij toen het achter de rug was, want het hoeft van mij niet voortdurend over die invalbeurten te gaan."

Doelpunten

Nijland hoopt dat zijn basisplaats afgelopen vrijdag tegen FC Utrecht het begin is van een lange en mooie serie, maar tot nu toe was het dit seizoen voornamelijk stuivertje wisselen in de spits. Naast Nijland speelden ook Erik Israelsson en Piotr Parzyszek al meerdere wedstrijden als aanvalsleider. Met gezamenlijk twee doelpunten kan het drietal vooralsnog geen denderende cijfers overleggen en daarmee lijkt zo ongeveer het enige manco van het huidige PEC Zwolle genoemd: de ploeg mist een echte doelpuntenmaker. "Op papier is dat zo, maar dat heeft misschien ook met de manier van spelen te maken. Mokhtar en Namli zijn jongens die graag naar binnen trekken. Eerder hadden we met Lukoki en Becker wat meer klassieke buitenspelers die op snelheid er langs gingen en een voorzet gaven. Dat is voor een spits wel makkelijker. Nu hebben we Kingsley die dat kan, maar hij moet als rechtsachter van verder weg komen, dus dat lukt hem ook geen vijftien keer per wedstrijd. Aan de andere kant is het ook niet zo dat ik er heel erg mee bezig ben dat ik móet scoren. Ik moet belangrijk zijn voor de ploeg en dat kan ook op andere manieren."

Australië

Zijn contract loopt na dit seizoen af, maar al te druk maakt de aanvaller zich daar nog niet over. "Daar houd ik me niet zo mee bezig. Ik moet het zelf op het veld laten zien en dan zie ik wel wat de club wil. PEC is een mooie club met fijne mensen, dus ik waardeer absoluut wat ik hier heb, maar verder is het niet aan mij." Nijland speelde in 2013 al eens een klein half jaar in Australië, maar de drang om in de zomer dat hij zijn dertigste verjaardag viert nog eens een stap naar het buitenland te maken heeft hij niet. "Ik had destijds ook niet verwacht dat ik naar Australië zou gaan, maar ik heb er wel een geweldige periode gehad. Zeg dus nooit nooit, maar het ligt voor mij nu niet voor de hand. Ik heb het al eens meegemaakt, dus ik ben er niet naar op zoek."

Liever concentreert Nijland zich op dit seizoen, waarin PEC op een fraaie vierde plaats in de Eredivisie staat. Hoewel er hier en daar gespeculeerd wordt over een mogelijk vertrek in de winterstop van enkele smaakmakers, houdt de geboren Groninger zich daar evenmin mee bezig. "Het is mooi dat er belangstelling is voor bepaalde spelers, want dat betekent dat we het goed doen. Als er iemand vertrekt dan zal er vast wat geld binnenkomen en dan is het aan de club om te reageren. Maar om je daar nou druk over te gaan maken…"

Meer berichten

Shopbox