Logo peperbus.nl


Coördinator Marloes Holterman (links) en projectmedewerker Marije Hamer. (foto: Alie de Vries)
Coördinator Marloes Holterman (links) en projectmedewerker Marije Hamer. (foto: Alie de Vries)

Senioren Vitaal & Veilig in de Aa-landen

Zwolle - Het was onlangs nog in het nieuws. Het aantal ongelukken in huis met ouderen is flink toegenomen sinds de overheid er alles aan doet senioren zo lang mogelijk thuis te laten wonen. In Zwolle is nu een project gestart om de veiligheid en vitaalheid van senioren te vergroten. De aanjager hiervan is welzijnsorganisatie WijZ. En die is bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Het resultaat is het project Vitaal & Veilig Thuis, wat onlangs van start is gegaan in de Aa-landen.

(door Alie de Vries)

"We zijn een jaar bezig geweest met de voorbereidingen en zelfs daarvoor al spraken we met partners over onze plannen", vertelt coördinator Marloes Holterman. Er zijn ook veel partners, want het project richt zich niet alleen op valpreventie, maar wil ouderen ook ondersteunen als het gaat om vitaal blijven, voorkomen van eenzaamheid en brandveiligheid. Ruim dertig partners doen mee. Brandweer, politie, fysiotherapeuten, Icare, GGD en meer. Allen werken ze samen om senioren zo goed mogelijk te ondersteunen op terreinen waar ze dat zelf nodig achten.

Hoe gaat dat in zijn werk? Marije Hamer, projectmedewerker, legt uit. "We zijn begonnen in de Aa-landen, een wijk met veel ouderen. Iedereen krijgt daar een kaart in de bus met foto's van vrijwilligers. De foto van de vrijwilliger die langskomt is aangekruist. Verder komen we in speciale kleren. De vrijwilligers hebben een uitgebreide training achter de rug zodat ze weten hoe ze moeten handelen. Bij wie dat wil doen we een scan. Een digitale vragenlijst die in kaart moet brengen waar ondersteuning gewenst is. Dat kan gaan om van alles. Van een rookmelder tot een valpreventietraining of het in contact brengen met andere ouderen."

"De kracht van het project zit in de omvangrijkheid van de scan. Op basis van wat er uit komt kunnen we doorverwijzen naar één van de vele bij het project aangesloten instanties. Alleen als de senior in kwestie dat wil uiteraard. WijZ fungeert daarbij als verbinder. Om te voorkomen dat er overlap ontstaat met andere hulpverleningsinstanties hebben we die instanties zoveel mogelijk betrokken bij dit project."

"Het idee voor dit project komt uit Enschede. In Zwolle doen we het alleen uitgebreider. Deze pilot loopt drie jaar", vult Holterman aan. "We hopen 600 tot 800 huisbezoeken per jaar te doen. Er is wel wat kritiek gekomen van mensen die dit betutteling noemen maar zelf zie ik het als een cadeautje. Er gaat nu eenmaal meer mis nu ouderen veel langer thuis wonen. Dit project kan er aan bijdragen dat dat minder gebeurt."

Potentiële vrijwilligers en mensen met vragen kunnen contact opnemen via info@vitaalenveiligthuis.nl of 038-8515700

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox