Logo peperbus.nl


Onder het toeziend oog van herder Terpstra (links met pet) en wethouder van Willigen (rechts) gaan de schapen de vrachtwagen in.  (foto: Sigrid Aalfs)
Onder het toeziend oog van herder Terpstra (links met pet) en wethouder van Willigen (rechts) gaan de schapen de vrachtwagen in.  (foto: Sigrid Aalfs)

Zwolse kudde even uitgegraasd

Zwolle - Het was afgelopen week weer zover; omdat de winter in aantocht is, werd het tijd voor de Zwolse kudde om te vertrekken naar hun winterverblijf, dit jaar in Gorredijk, Friesland. Herder Tjitse Terpstra laadde de schapen in, in een speciale vrachtwagen, samen met wethouder Michiel van Willigen. Dit alles gebeurde bij wijkboerderij de Klooienberg, onder het oog van belangstellenden als pers, ouders met kinderen, een kleuterklasje, en andere geïnteresseerden.

(door Sigrid Aalfs)

De kudde blijft tot 1 april op het land in Gorredijk, dan komt de kudde weer terug naar Zwolle.
In januari krijgen de meeste schapen van Terpstra's kudde lammetjes, van de Zwolse kudde zijn dat er zo'n 280. Terpstra heeft daarnaast nog een andere kudde, die straks ook goed is voor ongeveer 250 lammeren.

De herder is door het gure en natte weer van de afgelopen maanden blij dat het graasseizoen erop zit. "Voor de conditie van de schapen is het niet goed, ze kunnen op het laatst haast geen droog plekje meer vinden om te liggen."

De schapen graasden afgelopen jaar in het noorden van de stad; in Holtenbroek, Stadshagen, en Westerveld, tegen de Aa-landen aan. Eén weekend verbleven ze bij wijkboerderij de Eemhoeve.

De herder doet zijn werk voornamelijk met twee van zijn honden, Jim en Bet, Bordercollies. Man en hond vormen een hecht team, zó hecht dat ze al zeven keer de Nederlandse Kampioenschappen Schapendrijven hebben gewonnen. Op de laatste NK in Loenen werd Terpstra's zoon Roy tweede. Ook aan de Europese Kampioenschappen heeft Terpstra al weer zeven keer meegedaan, daarbij werd hij zevende.

"Komend jaar doen zowel mijn zoon als ik mee aan de NK en EK." In de landelijke competitie staat Terpstra ook al eerste, een topper van het eerste uur.

Wethouder van Willigen, van Beheer Openbare Ruimte, Duurzaamheid en Mobiliteit, was ook van de partij bij het inladen van de kudde. Hij hielp enthousiast mee om de schapen in groepjes in de vrachtwagen te krijgen.

"Ik ga graag met beesten om. Ik vind het belangrijk dat we niet alleen machines, bijvoorbeeld grasmaaiers, inzetten, maar ook dieren voor natuurbeheer en beheer van de openbare ruimte. Het is sympathieker. Ook is het mooi voor de bevolking om schapen in actie te zien; dat is natuurbeheer in actie, door de natuur. Een ouderwetse manier van natuurbeheer in een moderne stad. De kudde komt letterlijk naar het volk toe, en daarmee komt educatie naar ons toe."

Meer berichten

Shopbox