Logo peperbus.nl


Mickey van der Hart hoopt in de achtste finale van het KNVB Bekertoernooi tegen NEC weer in de basis te staan. (foto: Henry Dijkman)
Mickey van der Hart hoopt in de achtste finale van het KNVB Bekertoernooi tegen NEC weer in de basis te staan. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Van der Hart doet zichzelf niet tekort

Natuurlijk, het was een flinke tegenslag dat hij afgelopen zomer de concurrentiestrijd met Diederik Boer verloor. Verslagen is Mickey van der Hart echter allerminst. Open, welbespraakt en strijdvaardig doet de doelman zijn verhaal. "Dit is niet per se slecht voor mijn carrière."

(door Erwin Dijk)

De 23-jarige doelman had net zijn contract bij PEC verlengd tot 2019, toen Gerard Nijkamp begin juni Diederik Boer verleidde tot een terugkeer in Zwolle. Duidelijk was dat de nieuwe trainer John van 't Schip wat te kiezen had onder de lat. "We hebben allebei een goede voorbereiding gehad, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Diederik de doorslag. Hij is verder in de coaching en het neerzetten van de verdediging. Eerst hoopte ik dat mijn kans alsnog zou komen, maar nu het zo goed loopt besef ik natuurlijk wel dat de situatie niet snel zal veranderen."

Uitlaatklep

Een week lang baalde Van der Hart stevig van zijn nieuwe rol. "Waarin zich dat uitte? Frustratie, slecht slapen… Mijn vriendin studeert geneeskunde in Amsterdam, dus ik woon nu alleen. Ik had dus alle tijd om na te denken. In m'n hoofd maalde de vraag of er iets was wat ik anders had moeten doen, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat dat niet het geval was. Wanneer ik op de club was had ik er juist wat minder last van. Ik ben gewoon weer keihard gaan trainen, want dat was voor mij toch wel een uitlaatklep. Ik denk niet dat ze veel aan me gemerkt hebben. Ik heb er ook niks aan om zielig of vervelend te gaan zitten doen. Daar doe ik de club, maar ook mezelf mee tekort. Stel dat ik ga lopen zeuren en er gebeurt iets waardoor ik er wel in kom, dan heb je toch een bepaalde onprettige sfeer gecreëerd."

Van der Hart is bezig aan zijn derde seizoen in Zwolle, na eerder al enkele seizoenen als derde doelman bij Ajax te hebben gefungeerd. Ook speelde hij een jaar op huurbasis bij Go Ahead Eagles. Paradoxaal genoeg volgt zijn rol op het tweede plan op een jaargang waarin hij zich als één van de weinigen regelmatig onttrok aan de matige Zwolse vorm. "Bij Go Ahead heb ik een moeilijk jaar gehad, maar ik had het gevoel dat er de afgelopen twee jaar een stijgende lijn in zat. Ik was goed onderweg. Ik heb inmiddels meer dan 100 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld. Vorig jaar heb ik voor het eerst een volledig seizoen gespeeld en hoewel het in een aantal wedstrijden wel beter kon, heb ik me over het algemeen goed ontwikkeld. Dit is een tegenslag, maar het hoeft niet per se slecht te zijn voor mijn carrière. Zoiets zal vast nog wel een keer gebeuren en dan moet ik er ook mee om kunnen gaan. Het is natuurlijk het mooist wanneer je ergens als de onbetwiste eerste keeper wordt binnengehaald, maar er zijn maar weinig keepers voor wie dat privilege is weggelegd."

Mentaliteit

De Amstelveense doelman werd afgelopen zomer 23, dus sindsdien moet hij het doen zonder de uitstapjes met Jong Oranje. Hij speelde twee volledige kwalificatiecycli voor het hoogste nationale jeugdteam en eerder al kwam hij voor meerdere jongere Oranje-lichtingen uit. Zo speelde hij met Nederland onder 19 in 2013 het EK in Litouwen. "Het was een geweldige periode, maar wat blijft hangen is toch het gevoel dat er meer in had gezeten. Met Jong Oranje hebben we ons twee keer niet geplaatst voor het EK en dat had volgens mij meer met mentaliteit dan met kwaliteit te maken. Ik had niet het gevoel dat de jongens die bij de grote clubs in Nederland of in het buitenland speelden er alles aan deden om te presteren met Jong Oranje. In andere landen leeft die trots om voor je land uit te komen veel meer. Op dat vlak zijn we op het moment suprême een paar keer afgetroefd. Dat vond ik erg teleurstellend."

Beker

Ondertussen staat dinsdag 19 december al spreekwoordelijk met rood omcirkeld in zijn agenda. Die dag speelt PEC Zwolle in de achtste finale van het KNVB Bekertoernooi tegen NEC en Van der Hart hoopt op een plek onder de lat. In eerdere rondes tegen De Meern (0-5) en Kozakken Boys (3-2) keepte hij immers ook. "Dat zag ik toch wel als beloning voor de manier waarop ik me opgesteld heb. Het voelde als een overwinning op mezelf. Ik houd er rekening mee dat ik tegen NEC speel en het zou wel een teleurstelling zijn als dat niet het geval is. Aan de andere kant is het niet zo dat de trainer mij een basisplaats beloofd heeft."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox