Logo peperbus.nl


Rob Bults organiseert voor de donkerste dagen van het jaar een anderhalf uur durende wandeltocht. Verhalenvertellers voeren de deelnemers langs bijzondere plekken in de Zwolse binnenstad. (foto: Alie de Vries)
Rob Bults organiseert voor de donkerste dagen van het jaar een anderhalf uur durende wandeltocht. Verhalenvertellers voeren de deelnemers langs bijzondere plekken in de Zwolse binnenstad. (foto: Alie de Vries)

Wandelen door stegen, kelders en donkere hoeken

Zwolle - Als op 22 en 23 december de dagen zo ongeveer op zijn donkerst zijn vindt in Zwolle een nieuw evenement plaats, de Midwinter Spooktocht. Een anderhalf uur durende wandeltocht begeleidt door verhalenvertellers langs bijzondere plekken in de Zwolse binnenstad. Op acht plekken zijn theatrale scenes te zien die het verhaal ondersteunen. Organisator Rob Bults praat ons bij.

(door Alie de Vries)

"Ik wilde iets nieuws maken met mooie verhalen", opent Bults die in Zwolle bekend is van de Verhalenboot en Zwolle Unlimited. "De verhalenvertellers nemen groepen van maximaal 24 personen mee op een reis. Een reis langs verhalen die te maken hebben met de Winterwende. De periode rond 21 december wanneer de zon het verst van ons af staat en de reis naar het licht weer gaat beginnen. Al ver voor het Christendom was dit een belangrijk moment waar veel mythische verhalen over zijn waar wij niet veel meer van weten. Verhalen over weerwolven, goden en wisselkinderen. Deze verhalen willen we graag vertellen en laten zien. Om ons weer in contact te brengen met onze eigen geschiedenis. Die zo oud is dat we er nauwelijks nog iets van weten", aldus Bults die het belangrijk vindt dat er uit de verhalen ook iets te leren valt.

Elk uur kan men vertrekken vanaf het Broerenkerkplein. "We zoeken de smalle stegen, de kelders en de donkere hoeken van de stad op" zegt Bults. "Er is ook een kindereditie. Die duurt een uur en bezoekt vijf locaties."

De Midwinterspooktocht is onderdeel van het vorig jaar gestarte initiatief Winters Zwolle. Een paraplu waaronder allerlei winteractiviteiten zoals de ijsbaan op het Rode Torenplein en het IJsbeeldenfestival hangen. Zwolle wil zich hiermee profileren als winterstad. "Het is slim om alles onder één paraplu te doen want dan heb je een zo groot mogelijk bereik. Wij deden vorig jaar WinterWoorden. Een winter vertelfestival wat je ,om echt succes te hebben, groot moet maken." Een soort tweede Zwolle Unlimited erbij wilde Bults niet. "Ik ben het hele jaar bezig met Zwolle Unlimited. Om daar nu een wintereditie naast te zetten leek me geen goed idee. Het zou teveel zijn voor ons als organisatie maar ook voor de balans in de stad denk ik", aldus Bults.

Dit nieuwe initiatief is vernieuwend en overzichtelijk en het plan is dat het jaarlijks terug komt. "In Hellendoorn schrijf ik voor de Heksentocht. Die is voor 100 mensen en in mum van tijd uitverkocht. Een evenement met een dergelijke cultstatus zou toch mooi zijn voor Zwolle?"

Kaartjes voor de wandelingen zijn te koop op ZwolleUnlimited.nl en van 1 tot 15 december te koop bij Waanders in de Broeren. Kosten 10 euro. Kinderen 7.50 euro

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox